Bolnica bez krvi

01_08_2007
Bolnica bez krvi

Ako dnevno ne primimo barem 40 doza krvi, ne možemo funkcionirati. Drastično smanjen broj darovatelja, najviše nedostaju 0 i A.

Zbog alarmantne nestašice krvi, u Kliničkoj bolnici Split strahuju kako će biti primorani odgađati operativne zahvate! Prošloga je tjedna odgođena operacija pacijenta s krvnom grupom AB minus, te je donesena odluka da se operiraju samo hitni slučajevi; maligna oboljenja, prijelomi i akutna stanja krvarenja.
— Trenutačno imamo na raspolaganju oko šezdesetak krvnih doza, što nije dovoljno ni za dva dana. Ako dnevno ne primimo barem 40 doza krvi, ne možemo normalno funkcionirati. Od ovoga vikenda drastično se smanjio broj darivanja, a najveće su nestašice krvnih grupa 0 i A — govori dr. Jela Mratinović-Mikulandra, predstojnica Odjela za transfuziju splitske bolnice.
Problem je što se s nestašicom krvi bore i u drugim gradovima, pa se za prvu pomoć, kaže naša sugovornica, ne može zvati ni druge bolnice što je, inače, učestala praksa.

Donatori sve rjeđi
— Kad netko ima suvišak doza određenih krvnih grupa, onda ga šalje onima kojima je najpotrebnije. Do nestašica nije došlo samo zbog izostanka donacija nego i zbog uvećanih potreba. Zbog čestih stradavanja turista, od pet do šest krvnih doza svakog se dana u bolnici podijeli strancima. Povećan je, osim toga, i broj prometnih nesreća - kaže dr. Mikulandra. Broj donatora krvi se iz godine u godinu smanjuje, pa su daleko oni dani kada bi prijatelji i čitava rodbina nagrnuli dati krv u bolnicu nakon što bi njihov bližnji stradao u nesreći.
— I one koji bi htjeli darovati krv u tome se onemogućava. Privatnici ne žele dati svom radniku slobodan dan iako ga, prema Zakonu o radu, osoba koja daruje krv mora dobiti. Zato smo morali i produžiti naše radno vrijeme, pa je Odjel za transfuziju na Firulama ljeti otvoren do 17 sati - napominje dr. Mikulandra.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić