Most bi izazvao prometni kaos ?

31_07_2007
Most bi izazvao prometni kaos ?

Pogrešno je tražiti najprije potporu politike, a zatim stručnjaka zato što ovaj površno osmišljeni projekt nema riješeno priključenje na splitske prometnice, kao ni prostornu i ekonomsku studiju - tvrdi Lozić.

Ne dijele svi entuzijazam oko ideje arhitekta Ante Kuzmanića o mostu između Kaštela i Splita. Prometni stručnjak prof. dr. Ivo Lozić, predavač na splitskoj Građevini, nada se da Kuzmanićev projekt neće proći, barem ne u obliku u kojem je predstavljen medijima.
— Podržao bih taj most kada bi se promet koji dolazi u Split zaustavljao na području Stinica i Sjeverne luke. Ali, nikako ne bi bilo dobro da promet ulazi na šire područje grada jer će onda cijeli Split doživjeti prometni kaos kakav već sad postoji na križanjima Dubrovačke i Domovinskog rata ili Domovinskog rata i Hrvatske mornarice. Na tom području smo dosad imali preopterećenja, još smo dobili POS-ove stanove, a dobit ćemo i Kerumov Joker, dapače, planira se i gradnja oko ASK-ova stadiona. To će biti prometna ludnica — smatra Lozić.

Ništa bez IGH
— Kuzmanić tvrdi da će proširiti Dubrovačku ulicu koja bi trebala preuzeti promet s mosta. Kako to misli napraviti? Najgore je što takav površno osmišljen projekt već ima potporu politike; gradonačelnika Splita, Kaštela i Solina, a još nemamo prostornu, prometnu i ekonomsku studiju koje bi pokazale koliko je uopće ta ideja prihvatljiva — tvrdi Lozić i dodaje kako je to karakteristično za današnje stanje.
— Kuzmanić se vezao uz IGH, koji inače lako dobiva poslove u današnje vrijeme, pa ispada da ozbiljne analize nisu više potrebne. Međutim, most ne samo da nema riješeno priključenje na splitske prometnice nego je krajnje upitno kako će se povezati i na suprotnoj strani, gdje se nestručno radi državna cesta D-8 s čestim ulazima na nju, kao da je riječ o seoskoj, a ne državnoj cesti — mišljenje je Ive Lozića.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić