Tisuće se došle pokloniti caru

29_07_2007
Tisuće se došle pokloniti caru

Podanici su se naguravali ne bi li vidjeli imperatora na Rivi, a zatim su za njim krenuli i prema Peristilu. Najveća je gužva vladala u Podrumima gdje su se rimske delicije kuhale za 400 ljudi.

Ako bi se nekom Splićani trebali pokloniti, onda bi to svakako trebali caru Dioklecijanu. Prije više od 1700 godina, u potrazi za mjestom gdje će proživjeti svoju starost, car se namjerio na poluotok nedaleko od rodne mu Salone te podigao palaču. I tako utemeljio grad.
Car je već dugo mrtav, ali i ove se godine, kao i prethodne dvije, bar na jednu noć ukazao svojim "podanicima"...
Tako je i Lepa Smoje u svojoj osamdeset i osmoj stvar shvatila vrlo ozbiljno.
— Cili san dan prispavala jer drugačije tu ne bi mogla bit! Nije car u gradu svaki dan — kazala je Lepa, jedna od poznatijih gradskih gospođa. Shvatilo je to i nekoliko tisuća "plebejaca" koliko ih se oko "trona" na Rivi, a poslije i na Peristilu, naguravalo ne bi li vidjeli imperatora. I to ne jednog, nego dva. Domaćeg i, drugog, Talijana koji je direkt iz Rima doplovio do nas. Ne vidimo cara svaki dan, a kad dobijemo priliku, mi odmah u duplo.
U cijeloj večeri najbolja je bila talijanska skupina Storico Romano. Oni su krenuli iz špalira auta ispred Brončanih vrata. Dobro je da pauk nije intervenirao... Nakon što su cara sigurno proveli preko Rive, krenuli su dalje Marmontovom. Negdje kod Pirje su se izgubili...
— Desno, desno, tribate ić desno — vikali su ljudi pokušavajući ih usmjeriti. Mrkih lica stvarno izgledaju opasno, ali u svojoj bivšoj provinciji brzo bi se izgubili. Nije ni čudo jer nagradilo se toga u međuvremenu... Došavši do Grgura, njihov borbeni stroj se raspao jer se nakon dugog marša trebalo i osvježit vodom.
U Podrumima se, pak, kuhalo za četiristotinjak ljudi.
— Pratili smo carsku povorku na tašte i više nismo mogli izdržat — objasnio nam je jedan od onih koji su proždrli sve čega su se dohvatili na bogatoj trpezi. Rimske delicije, poput pirea od kapule, kokoši na numidijski, dagnja s porilukom te vina Muslum s ružinim laticama, stvarno su bile ukusne.
Na Rivi je sinoć bilo oko 40 tisuća ljudi.
Tako barem kažu u Turističkoj zajednici.
U svakom slučaju, najuspjelija "Noć Dioklecijana" dosad...
Slobodna Dalmacija, Igor Mušić