Izmjene GUP-a

29_07_2007
Izmjene GUP-a

Otvaranje pet tisuća radnih mjesta te 600 POS-ovih stanova na predjelu Kila najvažniji su rezlultati Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita koje je danas prihvatilo Poglavarstvo.

Otvaranje pet tisuća radnih mjesta te 600 POS-ovih stanova na predjelu Kila najvažniji su rezlultati Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita koje je danas prihvatilo Poglavarstvo, a kojima se omogućava pokretanje niza projekata, istaknuo je Ivan Kuret, splitski gradonačelnik.

Izmjenama je obuhvaćeno petnaestak lokacija u Splitu, od kojih su najkrupniji zahvati na predjelu Mejaši na području tvornice Končar, koja seli svoje proizvodne pogone u neku od proizvodnih zona u blizini Splita, a na terenu sadašnje tvornice Končar ima ambiciozan plan stvarnja novoga sjevernoistočnoga gradskog pročelja s poslovno-ugostiteljskim sadržajima i hotelom visoke kategorije.

Za Končarev plan zainteresirane su tvrtke Tulipan i GTC, saznajemo od inženjera Mate Bodrožića kojeg je Končar angažirao da razradi plan.

- Ovim Split dobiva novi ulaz i izlaz iz grada, i to spajanjem Zbora narodne garde s Vukovarskom ulicom - istaknuo je kao najveću vrijednost projekta Končar Branko Poljanić, član Poglavarastva zadužen za urbanizam.

Jurica Jelavić, predsjednik splitskog Društva arhitekata, rekao je da ovim projektom počinje urbana regeneracija “mrtvog” dijela Splita.

Promjenama plana donesenog prije gotovo dvije godine investitoru najpoznatije splitske bespravne zgrade Lazarice omogućeno je da zaokruži u cjelinu stanove koji su ostali okrnjeni nakon što je Ministarstvo graditeljstva uklonilo bespravne katove te stambene zgrade.

Investitorima na predjelu zapadne obale izmjenama GUP-a pojednostavnjena je i ubrzana procedura ishođenja planske dokumentacije, pa će se tako Banovina moći rekonstruirati i pretvoriti u hotel izravno iz GUP-a prije provođenja natječaja za gradski projekt zapadna obala, Ambasador našega poznatog nogometnog trenera Tomislava Ivića moći će se rekonstruirati uz urbanističko-arhitektonski natječaj, hotel Marjan Željka Keruma moći će se proširiti na sjever gdje je sada parking.

Nadan Vidošević moći će stanovati u Meštrovićevu atelijeru.

Agrokor Ivice Todorića na Merojaku, osim velikog trgovačkog centra koji mu je do sada bio omogućen, moći će podignuti i hotel s pet zvjezdica te kinodvorane. Od Agrokora u Banovini namjeravaju ubrati 100 milijuna kuna komunalnog doprinosa, a ističu da će tu posao naći 1800 Splićana.

Isti iznos planiraju ubrati i na Brniku, na istoku grada, gdje će Antonio trade na mjestu sadašnjih plastenika napraviti veliki prodajni centar tzv. City mall gdje će se također zaposliti 1800 ljudi. Na Ravnim njivama gradit će se velika poslovna zgrada u koju će se smjestiti sjedišta svih gradskih komunalnih poduzeća.

Na Pazdigradu će se graditi osnovna škola s bazenom, a POŠK-ov bazen moći će se natkriti. Izmjene i dopune generalnog urbanističkog plana bit će na javnom uvidu čak mjesec dana, istaknuo je danas Branko Poljanić, poglavar za urbanizam.
Jutarnji list, Duška Čolović