Legionari i gladijatori na Peristilu

27_07_2007
Legionari i gladijatori na Peristilu

Splitska Noć Dioklecijana ove će godine imati čak dva imperatora, splitskog glumca Čedu Martinića i Sergia Iacomonia, voditelja Storico Romano, udruge iz Rima koja njeguje tradiciju starih rimskih običaja.

Palcem okrenutim prema gore u petak u 20.30 sati na Rivi imperator će dati znak da počinje noć mašte i druženja, najavila je Aide Jukić, voditeljica gradskih događanja, ovogodišnju, 3. noć Dioklecijana u Splitu koju organizira gradska Turistička zajednica.

Ove ćemo godine imati dva imperatora, splitskog glumca Čedu Martinića i Sergia Iacomonia, voditelja Storico Romano, udruge iz Rima koja njeguje tradiciju starih rimskih običaja. Storico Romano ovogodišnji su gosti Noći Dioklecijana, a na Dioklecijanovu trgu, Peristilu, izvest će borbu gladijatora i vojnu vježbu legionara. Troškove njihova puta i boravka u Splitu podmirit će Grad Split sa 48.000 kuna.

U 20.15 sati ispred ulaza u Dioklecijanove podrume na Rivi okupit će se carska povorka sastavljena od članova 14 udruga iz Splita i okolice te s otoka koje će car primiti u audijenciju. Tu će Kumpanjija iz Korčule izvesti caru u čast svoj koreografski program, a nakon toga će carska povorka prošetati gradom preko Rive, Marmontovom, Ulicom kralja Tomislava te preko Dioklecijanove u 21.30 sati stići na carski trg Peristil, gdje će ih dočekati dva Dioklecijana s pozdravnim govorom.

S Perisitla će se prvi put građanima uživo obratiti novi splitski gradonačelnik Ivan Kuret (HDZ). Osim vojne vježbe legionara i borbe gladijatora koju će izvesti gosti iz Rima, u zabavnom programu na Peristilu sudjelovat će i klapa Ježinac te Gudački kvartet Spalato. S Peristila će imperatori pozvati goste na večeru u 22.30 sati u Dioklecijanove podrume, gdje će vrsni kulinarski majstor Miro Bogdanović spraviti 250 porcija jela po antičkim receptima. U podrume neće moći ući nepropisno odjeveni građani.

Ulaznica u podrume je rimska toga koja, napominje direktor TZ-a Vedran Matošić, može biti i obični lancun, a može se kupiti po popularnoj cijeni od 65 kuna u Turističkoj zajednici grada Splita na Rivi te u Info centru na Peristilu.

Toge su od pamučnog materijala, a skrojila ih je Najda Bauk, i to 350 u crvenoj, bijeloj i modroj boji, a splitske modne kreatorice i gradska vijećnica Neda Makjanić Kunić osmislile su pak odjeću za izvođače u Noći Dioklecijana.

Nakon antičke večere u podrumima će se izvesti predstava “Smrt u labirintu Petra Grimanija”, a u glavnoj ulozi Minotaura iskazat će se pjevač Luka Nižetić.

Osim podruma, Rive i Peristila, zabavni program odvijat će se na Pjaci, Trgu braće Radić, Mihovilovoj širini i u Ulici majstora Jurja. Za Noć Dioklecijana Turistička zajednica grada Splita izdvojila je 100.000 kuna, županijska TZ 15.000 kuna i Grad Split 50.000 kuna.
Jutarnji list, Duška Čolović