Patologija se topi

26_07_2007
Patologija se topi

Premda novac za nove hladnjake postoji, ne zna se kad će biti kupljeni i montirani. Najveći problemi vikendom kad je povećan broj smrtnih slučajeva. Liječnici primorani nakon dva sata vaditi jedan leš, pa ubacivati drugi.

Djelatnici Zavoda za patologiju Kliničke bolnice Split strepe od dovoženja većeg broja mrtvih zbog - nedostatka hladnjaka u kojima se tijela pohranjuju.
Problem je, osim toga, i što oprema stara gotovo tri desetljeća nema više odgovarajući sustav hlađenja, što pri visokim vanjskim temperaturama dovodi do neopisivih problema.
— Upoznati smo s problemom na Patologiji i prikupili 800 tisuća kuna za kupnju novih hladnjaka. Šef Odjela, dr. Šimun Anđelinović upozorio nas je kako će nam gotovo još toliko novca trebati za ugradnju tih uređaja. Cijela investicija je zapela jer Ravnateljstvo nije bilo upoznato s podacima o pravim troškovima - kaže Dujomir Marasović, ravnatelj splitske bolnice.

Trinaest ležaja
Od dr. Antonija Alujevića, patologa, doznajemo kako čitavu stvar spašava to što leševi kod njih ostaju najviše dva dana, jer ih koncesionar odvozi na Lovrinac. Veći problemi mogu se očekivati vikendom, kad se na Patologiju doveze najviše mrtvih zbog prometnih nesreća.
Na Odjelu trenutačno ima mjesta za pohranjivanje trinaest tijela; pet mjesta ima u rashladnoj komori, a osam u takozvanim ladičarima koji su još u funkciji, budući da ih je nekoliko zbog starosti izvan upotrebe.
Ako su zauzeti svi hladnjaci, mrtvo se tijelo drži na kolicima, što je zimi donekle izvedivo, no ljeti nije preporučljivo zbog velikih vrućina koje utječu na brži razvoj truležnih promjena, pojašnjava patologinja i sudska vještakinja Marija Definis-Gojanović. Stoga su liječnici primorani nakon dva sata vaditi jedan leš, pa ubacivati drugi, i tako naizmjenično...
Na splitskoj se Patologiji doista radi u "patološkim" uvjetima.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić