Marjan otkriva opasnosti zračenja

25_07_2007
Marjan otkriva opasnosti zračenja

Uz Hrvatsku, u usporedno mjerenje Sunčeva zračenja uključene su i meteorološke službe Slovenije, Makedonije, Turske, Izraela, Svjetskog radijacijskog centra Davos te službe iz SAD-a i Velike Britanije.

Prvi put u Hrvatskoj, na splitskom Marjanu, počelo je mjerenje globalnog Sunčeva zračenja za područje jugoistočne Europe. Taj međunarodni projekt pokrenuo je Državni hidrometeorološki zavod u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Uz Hrvatsku, u uusporedno mjerenje Sunčeva zračenja, uz pomoć etalonskih osjetnika, instrumenata najveće točnosti, uključene su i meteorološke službe Slovenije, Makedonije, Turske, Izraela, Svjetskog radijacijskog centra Davos te službe iz SAD-a i Velike Britanije.

- Cilj je ovog projekta, koji će potrajati dva tjedna, do 5. kolovoza, svim zemljama sudionicama osigurati precizne i pravodobne informacije o raspoloživosti Sunčeve energije u svrhu točnih upozorenja o prvenstveno štetnim, ali i o korisnim učincima Sunčeva djelovanja - objasnio je Ivan Čačić, ravnatelj Državnog meteorološkog zavoda.

- Sunčeva energija nije samo glavni generator koji kreira klimu, već se odražava na sve segmente našeg života - rekao je Krunoslav Premec, voditelj projekta DHMZ-a.

- Osim iskoristivosti za proizvodnju električne i toplinske energije, djelovanje Sunca ima i štetne posljedice uzrokovane ultraljubičastim zračenjima. Kod čovjeka se štetni učinci manifestiraju u tri kategorije: oštećenja kože koja mogu rezultirati rakom kože, pospješuju nastanak očne mrene, a mogu utjecati i na smanjenje imunološkog sustava. Ultraljubičasta zračenja mogu oštetiti i mikroorganizme u moru, a ugrožavajući prinos biljnoj vrsti, te smanjuju i produkciju hrane - objasnio je Premec i dodao da će ovo prvo hrvatsko temeljito mjerenje Sunčeva zračenja svim zemljama sudionicama omogućiti bolji rad meteoroloških službi, te donijeti prijašnja i do sada najpreciznija upozorenja o mogućim štetnim posljedicama.

Službeno izvješće Svjetske meteorološke organizacije i rezultati mjerenja Sunčeva zračenja u Splitu bit će obznanjeni krajem rujna - najvaljeno je prigodom početka mjerenja na Marjanu kojem su, uz predstavnike DHMZ-a, prisustvovali i Drago Grošelj, voditelj Regionalnog centra za meteorološke instrumente jugoistočne Europe, i Klemen Bergmant, direktor Agencije za okoliš pri Uredu za meteorologiju Republike Slovenije.

S mjerenjem globalnog Sunčeva zračenja u Splitu, nastavlja se sudjelovanje Hrvatske u međunarodnim projektima usporednih mjerenja, od kojih je posljednji održan 2005. godine u Davosu kada je hrvatski Državni meteorološki zavod bio jedini predstavnik regije.
Jutarnji list, Marina Rajčić