Kina neće pasti

25_07_2007
Kina neće pasti

Suprotno namjerama tvrtke ’Ekran’, koja je u prostorima željela otvoriti kafiće i prodavaonice cipela, konzervatori zaštićuju namjene. Sve ovisi o potrebama građana, upozorava Andro Krstulović Opara.

Izumirućim splitskim kinima u samom centru grada, kojima prijeti propast pred najezdom modernih Kerumovih i Todorićevih multipleks dvorana, gradski konzervatori pružili su zadnju slamku spasa! Naime, konzervatori su uspjeli zaštititi društvenu i kulturnu vrijednost, odnosno namjenu središnje zgrade Prokurativa u kojem je smješteno kino "Marjan", bivše kino "Edison Miotto", osnovano davne 1913. godine na temeljima izgorjelog Teatra Bajamonti.
— Važnost ove zgrade nadilazi samu arhitektonsku i urbanističku vrijednost. Njena društvena i kulturna namjena je neprekinuta već 150 godina, te je samim time od velike važnosti za život grada. Zaštitom najstarije zgrade na Prokurativama više neće biti moguće da na mjestu teatrina ili kina niknu restorani, dućani za postole ili poslovni prostori — tvrdi splitski konzervator Andro Krstulović Opara.

’Karaman’ forever
Osim kina "Marjan", u tijeku je i proces zaštite najstarije kinodvorane, koju je 1907. godine u Marmontovoj ulici otvorio legendarni Josip Bepo Karaman. "Karaman" će tako, uspiju li konzervatori u svom naumu, zauvijek ostati najstarije splitsko kino. Također, konzervatori će pokušati sačuvati i atraktivni prostor kina "Tesla".
— Kino "Tesla" je, naime, nešto kasnije profunkcioniralo, tek tamo u tridesetim godinama prošlog stoljeća. No, osim dvorane i izuzetno vrijedne terase kina, koja je izgubila svoju kinematografsku namjenu, valjalo bi urediti i urbanizirati čitav bedem Priuli — smatra Krstulović Opara te dodaje.
— Konzervatori ne smiju bit savjest društva, a često smo dovedeni u tu situaciju. Voljeli bismo da smo se samo naslonili na želje građana te da sve ovo radimo na njihovu inicijativu. Jednostavno, ako ne bude senzibiliteta javnosti da se to sačuva, najstarija splitska kina će šaptom pasti pred kapitalom koji zna nanjušiti gdje se krije zarada. Kina su, vjerujte, za ovaj grad značajnija i od Hajduka – tvrdi Krstulović Opara.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić