Noć Dioklesa,vinčine i plesa

24_07_2007
Noć Dioklesa,vinčine i plesa

U Dioklecijanovoj noći pojavit će se dva cara i gladijatori, odigrati predstava Petra Grimanija u Podrumima, a toge su ulaznice za antičku večeru u podzemlju carske palače.

Budući da će se na ovogodišnjoj Noći Dioklecijana, koja pada u petak 27. srpnja, pojaviti čak dva slavljenika, može se očekivati da fešta ovaj put bude barem dva puta bolja. A sudeći po optimističnim najavama Vedrana Matošića, direktora Turističke zajednice koja je uz Grad Split organizator događanja, čini se da i on misli isto. Ali, on ove godine neće biti Dioklecijan.
— Ovaj put ulogu prepuštam glumcu Čedi Martiniću, dok će počasna uloga Dioklecijana pripasti Sergiju Giacomoniju, predsjedniku grupe "Gruppo Storico Romano".
Hoće li u Podrume za potrebe predstave "Minotaur" biti dopremljen bik?
— Neće biti živih bikova u Podrumima, ali isto tako tamo nećemo pustiti nikoga bez toge. A vjerujte, vrijedi se malo potruditi i zaogrnuti u rimsku odjeću, jer osim predstave "Minotaur", autora Petra Grimanija, u Podrumima se sprema već tradicionalna rimska večera, s autentičnim antičkim ićem i pićem.
Odakle nam toge i tunike?
— Mogu se kupiti u Turističkoj zajednici na Rivi i u Info-centru na Peristilu, po popularnoj cijeni od 65 kuna. One su, zapravo, ulaznica za Rimsku večeru.
A pjesma i ples?
— Rimska skupina "Gruppo Storico" izvest će borbu gladijatora i odlično će se uklopiti u antički ugođaj proslave. Oni, pak, kojima ne bude do borbi i vojske, mogu se opustiti uz glazbeni program - ove nam godine nastupaju Spalatine, Angelsi i Tenen, operni pjevač Štefan Kokoškov, klape Ježinac, Kantaduri i Santa Domenica, gudački kvartet Spalato, te Music Forever.
Slobodna Dalmacija, Tea Sumić