Lora se graditi mora

24_07_2007
Lora se graditi mora

Zapadni ulaz u škver će se izmjestiti, te će se izgraditi novo parkiralište za djelatnike. Sindikat brodogradilišta smatra da je ugroženo poslovanje tvrtke.

Unatoč protivljenju škverana, sporazumom Grada, Vlade i Brodosplita, splitskom brodogradilištu oduzet će se oko 14 tisuća metara četvornih zemljišta za potrebe gradnje nove sportske dvorane u Lori.
— Na spornom području, koje je inače pomorsko dobro, Vlada je izmijenila odluku o koncesiji te Brodosplit više nije u posjedu tog zemljišta — potvrdio je jučer na Poglavarstvu gradonačelnik Ivan Kuret.
Naime, na oduzetom zemljištu nalazi se zapadni ulaz u škver koji će sada, prema novom GUP-u, biti izmješten izvan građevne parcele budućeg sportskog kompleksa.
— Ovim sporazumom predviđeno je da Grad Split preuzme obvezu izgradnje i premještanja svih sadržaja koje je brodogradilište imalo na toj lokaciji. Vjerujem da ničim neće biti ugroženo daljnje razvijanje brodogradilišta i njegovi sadašnji poslovi — zaključio je Kuret.
Uz sporazum o "oduzimanju zemljišta", na nedavnom zagrebačkom sastanku Vlade, Grada i Brodosplita, donesen je i zaključak kako će uskoro početi izgradnja istočnog ulaza i novog parkirališta za djelatnike brodogradilišta.
— Grad će preuzeti obvezu financiranja projektne dokumentacije za ova dva projekta, a Vlada je obećala financirati cjelokupnu izgradnju — ustvrdio je novi splitski gradonačelnik.

Dajte napismeno
Predsjednik HUS-a zadužen za brodogradnju i čelnik Nezavisnog sindikata splitskog škvera Zvonko Šegvić jučer je bio skeptičan oko cjelokupnog razvoja situacije sa zemljištem u Lori, ali i s Kuretovim obećanjima.
— Sve dok ne budemo imali napismeno kako će svi naši zahtjevi biti ispunjeni, nećemo potpisati nikakav ugovor s Gradom Splitom o dodjeli našeg zemljišta za gradnju sportske dvorane — tvrdi Šegvić, dodajući kako se u škveru radi i peticija protiv oduzimanja ogromne parcele.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić i Ivica Marković