Mjesečno se podijeli 30.000 igala

23_07_2007
Mjesečno se podijeli 30.000 igala

Ovisnici su splitskoj udruzi ’Help’ u samo mjesec dana vratili čak 2536 šprica i 10.769 igala. Najviše odbačenog narkomanskog pribora prijeti kod Marjanskih skala i na Katalinića brigu.

Slovenac Leon Kosinac, dječak od pet godina, ubo se na narkomansku špricu na Bačvicama, najpoznatijoj splitskoj plaži na kojoj se dnevno kupaju tisuće ljudi.
Kao suvenir nosit će uputnicu s Higijenskog odjela splitske Kliničke bolnice koja kaže da tijekom predstojećih 200 dana mora obavljati pretrage na hepatitis B i C i na, još gore, HIV.
Bit će prava sreća da Leon prođe bez posljedica, budući da u Splitu najveći broj narkomana ima tu, kako oni kažu, žutu abecedu. S druge strane, pravo je čudo da ovakvih situacija u Splitu nema i puno više. Samo prošloga mjeseca Udruga za pomoć ovisnicima "Help" u svojim je prostorijama podijelila čak 5711 šprica i 29.234 igle.

Podjela destilirane vode i kiseline
U tom razdoblju ovisnici su Udruzi, u sklopu programa smanjenja štete i razmjene igala, vratili 2536 šprica i 10.769 igala.
— Treba im više igala nego šprica jer ne mogu iz prve pogoditi venu. Odnedavno im dijelimo i limunsku kiselinu, čepove i destiliranu vodu, jer su heroin znali kuhati na svakakvoj tekućini.
Povrat nam je rabljenog materijala do 50 posto — pojašnjava Mario Puljiz, direktor "Helpa", dok automobilom Udruge obilazimo desetak najžilavijih narkomanskih punktova koji opstaju u Splitu, svim policijskim racijama i akcijama čišćenja "helpovaca" usprkos.
Najprije smo došli na naizgled idilične Marjanske skale. Tamo je dvorište davno propale tvrtke "Jela" postalo pravi narkomanski raj. Šprica, čepova, upaljača, praznih kutija cigareta ima kao u nekom hororu... U blizini se ovoga mjesta, u ljeto 2003., u dvorištu vrtića "Mandalina" četverogodišnji dječak ubo na iglu.
— Svaki će ti narkoman reći kako pazi gdje baca pribor, ali zna se kakva je to populacija — rezignirano kaže Mario Puljiz dok nas vozi prema još jednom narkopunktu, inače omiljenom okupljalištu mladih Splićana - Katalinića brigu u blizini Bačvica.
— Evo, spuste se puteljkom pokraj spomenika koji vodi prema "Dalmacijavinu". Tu se bodu — dodaje kaže Puljiz.
— Prije se pričalo da tamo ordiniraju homoseksualci — konstatiramo.
— I sad su tamo i, kako čujem, cijena im je pala na stotinjak kuna — kaže dobro obaviješteni direktor "Helpa", koji se pri besplatnim i anonimnim testiranjima na AIDS i hepatitis, što se provode u prostorijama Udruge, očito svega naslušao.
Slobodna Dalmacija, Diana Barbarić