Oglušili od buke iz hotela "Atrium"

22_07_2007
Oglušili od buke iz hotela "Atrium"

Kao razlog nepodnošljive buke stanari Terzićeve 1 navode stijenku pregradnog zida koja svjetlarnik dijeli napola, a koja, po njima, nije napravljena u skladu s projektom.

Stanari Terzićeve 1 na Brodarici, umjesto da nakon useljenja uživaju u miru svojih stanova, zbog novootvorenog hotela "Atrium" već danima trpe nesnosnu buku i vibracije njegova ventilacijskog sustava, instaliranog duž vertikale zajedničkog svjetlarnika.
Kao razlog nepodnošljive buke stanari navode stijenku pregradnog zida koja svjetlarnik dijeli napola, za koju su uvjereni da nije napravljena u skladu s projektom, budući da sadrži tek dvije gole knauf ploče, bez dodatnih izolacija od buke, vlage i požara, zbog čega su počeli sumnjati i u njezinu statiku.
Iako su nadležni obaviješteni o nastalom problemu, jedino je Željko Krstičević, direktor "Dalkoninga", obećao kako će se problem riješiti na obostrano zadovoljstvo prema uzusima struke. APN, građevinska inspekcija, županijski Ured za prostorno uređenje, kao ni sam projektant Jerko Rošin, nisu našli potrebnim nešto poduzeti, kažu stanari, koji su također zbog svega navedenog od Ureda za prostorno uređenje tražili uskraćivanje izdavanja uporabne dozvole hotelu.

Parcijalno rješenje
Radnici hotela "Atrium", nakon pisanja "Dalkoningu", problem su riješili parcijalno; sanirali su i izolirali tek površinu od 2,5 metara stijenke.
Iako su rezultati mjerenja buke službeno pokazali da je ona u granicama normale, stanari su stava da se buka treba izmjeriti tek kad se stijenka izolira prema projektu.
— Tako smo bili sretni što ćemo dobiti hotel s pet zvjezdica za prvog susjeda, mislili smo kako ćemo imati mir, a na kraju se najbolji susjed pretvorio u najgoreg. Mi samo želimo ista prava kao i ostali stanari, to više što je Brodarica dobila nagradu "Cemexa" za stambenu izgradnju - kazuje nam stanarka Mia Perdić-Lukačević.
Ovi su ljudi, kažu, jedini stanari Brodarice koji nemaju pristup krovu na kojoj je instalirana 30-tonska kotlovnica točno iznad glava obitelji Rančić i Vidović. Jedini su stanari Brodarice kojima je spremište za bicikle pretvoreno u agregatnu stanicu hotela.
Slobodna Dalmacija, Nikolina Morić-Lulić