Dvije godine Utopije

22_07_2007
Dvije godine Utopije

Sve je zvučalo savršeno smisleno, pa čak i sevdah o Muji stavljen u isti koš sa Samba de Janeiro. Baze su se konstantno valjale, pa čak i usred pjesme, tako da je <strong>koncert </strong>praćen naćuljenih ušiju i s osmjehom na licu. Svakako, dobra preporuka za dogodine, na trećem rođendanu.

Utopija, nestvarno mjesto u centru grada gdje se mogu pronaći kvalitetni stripovi, knjige i ploče, proslavila je u svome dvorištu, ilitiga klubu Ghetto, drugu godinu postojanja.

Feštu bi vjerojatno pohodilo i više ljudi da se baš taj dan nije namjestio koncert Jinxa, o kojemu ćete možda imati prilike čitati od drugih autora, ja sam ipak više tip za besplatnu zabavu, ali unatoč tome je prostor Ghetta bio popunjen do zadnje sjedalice, kamena i skaline.


Poezija i zrno proze


Noć je započela pitomo – tonskom probom od pola sata, zbog koje je cijeli program kasnio. No, za splitske pojmove, sve skupa je počelo neobično rano – čak prije 22.00 sata!

Marko Tomaš - zaposelnik, organizator i otvarač večeri

Čast da otvori večer imao je Marko Tomaš, zaposlenik Utopije i organizator događaja, koji je pročitao svoje dvije ljubavne pjesme. Nakon njega slijedio je gost iznenađenja – Damir Karakaš, sa pjesmom o Joakimu koji je tražio svoga strica.

Poeziju je čitala i Marija Andrijašević

Autorica kratke priče, Sonja Gašperov, odbila je pročitati svoje djelo, rekavši da njena rodica to radi puno bolje, pa nas je sa neobičnim događajima između malog Barta i tovara upoznala Nina Vidan. Posljednja je poeziju čitala Marija Andrijašević, dobitnica nagrade Goranovo proljeće. Ona je pročitala dvije svoje pjesme.



Men' će rod'ca dogodine doć' i pročitat' dvije moje pjesme



A onda je uslijedio dernek, u najboljem smislu riječi. Osmeročlani bend KZU ole ole – PZU oje oje, svatko će, tko ih jednom vidi uživo, poželjeti da mu svira na piru. Miješaju sve i sva, prema vlastitom opisu sviraju 'urnebesni rock', dolaze do granica trasha, ali uspjevaju ne zabrazditi, te ostaju zanimljivi i svježi.

Čitanje horoskopa iz dnevnih novina

Koncert je započeo čitanjem poezije jednog od vokala, koji je pročitao, u najboljoj maniri dramskih umjetnika, horoskop iz dnevnih novina. Nakon toga je slijedio urnebes – u svoja djela ta je munjena ekipa iz Travnika utrpala sve – od Olivera do Rammsteina uz britke satirične tekstove. Što je najbolje, sve je zvučalo savršeno smisleno, pa čak i sevdah o Muji stavljen u isti koš sa Samba de Janeiro.

Bend u elementu...

Nakon svake pjesme, jedan od vokala nije propustio napomenuti da će njemu slijedeće godine doći rodica i pročitati dvije njegove pjesme, otvoreno bockajući Sonju.

Utrpali su sve – od Olivera do Rammsteina uz britke satirične tekstove

Nakon dvadesetpetog spominjanja rodice, jednome od gostiju je valjda malo prekipilo pa mu je dobacio – Jebala te rodica!, na što mu je on pristojno objasnio kako njega rodica ne jebe, već vodi ljubav sa njim, što je ponovo izazvalo smijeh u publici. Baze su se konstantno valjale, pa čak i usred pjesme, tako da je koncert praćen naćuljenih ušiju i s osmjehom na licu. Svakako, dobra preporuka za dogodine, na trećem rođendanu Utopije.

napisala / foto: KMaja