Zborno misto Podrumi

20_07_2007
Zborno misto Podrumi

Prema zamisli iz turističkog Master plana, u Podrumima bi gosti dobili centar i tu bi se mogli informirati o svemu što ih zanima, da se više na Peristilu ne pitaju gdje je Palača.

Govore turistički vodiči da im je najjača baza kad furešti dođu nasrid Peristila, pare oči i slikavaju, a onda oduševljeni viđenim, vječno radoznali priupitaju: "A di je Dioklecijanova palača?" A di je, di je, evo je - zavare im tad vodiči, a turistima se onda zavrti milijun upitnika iznad glave.

Transformacija grada
E, da se takve stvari ne bi događale i ubuduće, tvrtka "Horwath Consulting" je u Master planu turizma, koji je nedavno gotovo plebiscitarno podržala Županijska skupština, predložila da se u istočnom dijelu Dioklecijanovih podruma sredstvima javno-privatnog partnerstva izgradi interpretacijski centar pod nazivom "1700 godina povijesti Splita". Interpretacijski centar bio bi, po zamisli dr. Miroslava Dragičevića iz "Horwath Consultinga", centar dobrodošlice svakome turistu koji uđe u grad i on bi na zabavno-edukativan način posjetiteljima pomagao u tome da shvate transformaciju grada kroz povijest.
Dragičević tvrdi kako bi centar morao imati recepciju, suvenirnicu, konferencijsku salu, barove, restoran, te pružati široku lepezu usluga poput vođenih obilazaka. I još da je novca za sve to. Dragičević predviđa kako bi samo početna investicija trebala težiti od 600 do 800 tisuća eura, s tim da u nju nisu uračunati troškovi vođenja samog centra.
— Ideja je odlična i mislim da bi iza toga projekta trebala stati država. Split je godinama bio na margini, vrijeme je da se to promijeni - drži Ružica Mikačić, ujedno i predsjednica gradske Turističke zajednice.
Smatra da je maketa gradske jezgre na Rivi na tragu tog projekta, a sam bi interpretacijski centar trebao na spektakularan način dočarati svim putnicima, ali i onima koji žive u Splitu, kako se Palača kao živi spomenik razvijala od Dioklecijanove rezidencije do prostora u kojem danas živi tisuće ljudi.
Slobodna Dalmacija, Diana Barbarić