Bruxelles daruje splitske udruge

20_07_2007
Bruxelles daruje splitske udruge

Novac iz programa CARDS ide za borbu protiv ovisnosti, pomoć starijima, djecu i mlade te zaštitu okoliša.Četiri splitske nevladine organizacije donijele su gradu Splitu ravno 761.000 eura iz sredstava Europske unije.

Četiri splitske nevladine organizacije donijele su gradu Splitu ravno 761.000 eura iz sredstava Europske unije, preko programa CARDS. Prevedeno, radi se o pet i pol milijuna kuna koje će se u iduće dvije godine potrošiti na poboljšanje standarda i života starijih ljudi, prevenciju narkomanije, aktivizam djece i mladih i ekološke projekte.
CARDS je program koji podržava napore Hrvatske da postigne suvremeni standard u socijalnim uslugama, a Splitu bi trebalo služiti na čast što su njegove udruge jako dobro prošle na netom završenom natječaju.
— Riječ je o udrugama "Mi", "Split - zdravi grad" i "Zajednica susret", te ekološkoj udruzi "Sunce". Svi programi su partnerski i realizirat će se u suradnji s lokalnom zajednicom i društvenim ustanovama. To samo pokazuje koliko je snažna nevladina scena u Splitu i koliko je Gradski odjel za socijalnu skrb prepoznao njezinu vrijednost — ponosno će Nives Ivelja, predsjednica Udruge "Mi", vrlo agilna u projektu CARDS 2003, kojemu je cilj izgradnja kapaciteta i potpora organizacijama civilnog društva u pružanju socijalnih usluga.

Pomoć u kući
Ivelja tvrdi da će razina ovih usluga biti vrlo profesionalna (u prilog tome ide i činjenica kako splitske udruge vrve visokoobrazovanim kadrom), a financijsku kontrolu će obavljati Ministarstvo financija.
Što se tiče udruge "Mi", ona je specifična i po tome što je osnovala vlastitu ustanovu kojoj je cilj poboljšati život starijih ljudi u vlastitim domovima, i to na način da im se dostavlja kuhani ručak, pomaže u kućanskim poslovima i slično. Pri kotarevima imaju i razne druge programe u kojima tjedno okupljaju tristotinjak ljudi. Tako se na Blatinama, Škrapama i u Spinutu "penzići" rekreiraju, na Lovretu i Kmanu imaju čitaonice, a u Varošu su donedavno održavali nešto što se službeno zvalo "druženje uz pjesmu".
— To im je najdraže. Pjevanje i tombula. Nadam se da će se taj program, iz nekih razloga prekinut, nastaviti — kaže Ivelja.
Slobodna Dalmacija, Diana Barbarić