Dračevac gospodarska zona

19_07_2007
Dračevac gospodarska zona

Zona vrijedna 1,2 milijarde kuna imala bi sajamski prostor, kongresni i hotelski, gospodarski te trgovački i uslužni dio. Uz Grad i tvrtku Sajam Split, sudjelovat će i drugi investitori.

Split će realizacijom projekta poduzetničke zone "Adriatic Business Centar" (ABC) na Dračevcu dobiti moderni grad u malom, vrijedan 160 milijuna eura, odnosno 1,2 milijarde kuna, i to bez vrijednosti zemljišta i komunalija! Čim se Grad dogovori s predstavnicima MUP-a i Ministarstva kulture, koji su izrazili potrebe za novim prostorima u okviru ambicioznog projekta, Vladin Ured za upravljanje imovinom predat će Gradu na upravljanje zemljište na Dračevcu.
— Spremni smo na dogovor i usklađivanje interesa svih strana. Svjesni smo potreba i MUP-a i Ministarstva kulture, čije bi objekte ukomponirali u poduzetničku zonu na Dračevcu — rekao nam je gradonačelnik Ivan Kuret.
Projekt ABC zamišljen je kao sajamski, poslovni i kongresni centar koji bi se realizirao prema modelu javno-privatnog partnerstva između Grada i tvrtke "Sajam Split", a za ostale djelatnosti pozvale bi se renomirane hrvatske tvrtke koje bi prema istome modelu pronašle i svoj interes.
Predinvesticijska studija (bez vrijednosti zemljišta i komunalija) predviđa 4800 zaposlenih, a centar bi činile četiri glavne cjeline — sajamski prostor, kongresno-hotelski centar, poduzetničko-tehnološki centar i trgovačko-uslužni centar, a sve na 137 tisuća metara četvornih površine.
— Multifunkcionalnošću ovog projekta stvorili bi se uvjeti i za sportske i koncertne sadržaje.
Na primjer, deset malih dvorana za konferencije mogu se za nekoliko sati pretvoriti u sportski teren ili koncertni prostor — pojašnjava nam Denis Sinovčić, voditelj projekta uređenja.
Za poslovne ljude — sajamske i kongresne goste, predviđena je gradnja hotela na 28 katova, kategorije najviše do četiri zvjezdice.
Slobodna Dalmacija, Nikolina Morić-Lulić