Skver gradi milijarde,gubi milijune

18_07_2007
Skver gradi milijarde,gubi milijune

U knjigama do kraja 2009. godine 17 brodova vrijednih 4,35 milijardi kuna. Gubitak u 2005. gotovo 250 milijuna kuna. Zaštitnim klauzulama<br /> i bržim isporukama do boljeg rezultata.

Usprkos otežanom poslovanju pod teretom lanjskih gubitaka i afera, kojima kao da nema kraja, "Brodosplit" do kraja 2009. godine ima ugovorenih 17 brodova, ukupno vrijednih 818 milijuna dolara ili 4,35 milijardi kuna.
Škverani poseban naglasak stavljaju na 10 novogradnji za tvrtke "Wessels", "Concordia Maritime" i "Tankersku plovidbu", koje su dogovorene s povoljnijim financijskim aranžmanima, odnosno ugrađenim zaštitnim klauzulama u slučaju porasta cijena čelika, a i dio ugovorene cijene izražen je u eurima zbog izbjegavanja rizika nepovoljnih kretanja eura i dolara.
Od pet planiranih isporuka ove godine, dvije su već za škveranima, a riječ je o panamax tankerima za "Concordiju" te "Marinvest Shipping". Za desetak dana zadarska "Tankerska" preuzet će prinovu, a "Concordia" zatim dvije.

Nova porinuća
Do kraja godine planirana su dva porinuća, panamax tankeri od 75 tisuća tona za "Marinvest". Prema najavama iz škvera, u 2008. očekuju se porinuća četiriju tankera, u 2009. šest, a u 2010. još dva tankera, svaki od 65 tisuća tona nosivosti. Iako knjiga narudžbi upućuje na više nego solidnu dolarsku zaradu, milijunski gubici ipak su neizostavni dio priče s navoza. U kuloarima se "kotrlja" podatak kako je u samo prvih šest mjeseci ove godine škver zabilježio 315 milijuna kuna gubitaka, no u Upravi nam to, bez finacijskog izvješća za tekuću godinu, ipak nisu mogli potvrditi.
— Od brojki se ne može pobjeći, već ih se nastoji smanjivati na sve moguće načine. Za prošlu godinu prestali smo plaćati penale za zakašnjenja u isporuci, a počeli smo dobivati bonuse za ranije isporuke — kazao nam je Josip Jurišić, glasnogovornik "Brodosplita".
Prema trenutačnim narudžbama, 10 novogradnji ima zaštitne klauzule, što daje nadu, kaže Jurišić, da se dug može sanirati. Dakako, uz ugovoranje novih poslova, kojih će uskoro biti.
— I iduća godina će vjerojatno imati negativan predznak, ali promjene nije moguće ostvariti preko noći — drži Jurišić.
Slobodna Dalmacija, Denis Krnić