Nestaje li ono nešto?

16_07_2007
Nestaje li ono nešto?

Da bi neki prostor bio popularno splitsko <strong>okupljalište</strong> nikad nije trebao imati sadržaj, uvijek je bilo bitno <em>ono nešto</em>. Pjaca, Pistura, Peristil, Riva... Nova Riva nema <em>ono nešto</em>? Uređenje Tomislavove će Pisturi vratiti <em>ono nešto</em>? Skidanjem patine Peristila možda mu se vrati <em>ono nešto</em>?

Riva je kroz povijest kombinirala svoje namjene - stovarište, šetnica, kafići, prometnica, štekati...Krajem prošlog stoljeća iz prometnice se pretvorila u šetnicu sa štekatima, a onda u devedesetima u štekate sa šetnicom te je stvorila novu prepoznatljivost Splita – ispijanje kave na Rivi. Čini se da bi posljednje uređenje Rive u povijesti Splita moglo ostaviti i više traga nego što smo očekivali. Štekati su ponovno potisnuti u drugi plan, a ispijači kave više nisu tako uporni da će zavaljeni pod tendama prskositi čak i ljetnoj žegi. Prema anketi, gotovo je podjednak broj onih koji se, žele li nastavit spli'sku priču, moraju priviknuti na novi izgled i na nove cijene. Hoće li jesen donijeti promjene?

Treba se prilagoditi za nastaviti spli'sku priču 90ih

Kao što je Riva zaslužila veliko R, tako je i Pjaca zaslužila veliko P, no danas je teško zamisliti  da se nekada do vrha Pjace trebalo probijati kroz gužvu.

Danas Pjacu prepuni samo Kerumov koncert

Možda ćemo stvarno za godinu dana revitalizirati staro okupljalište na Pisturi. Novo lice i novi sadržaji ulice kralja Tomislava u teoriji bi trebali privući ljude. No, ne zaboravimo, taj prostor nikad nije imao puno više sadržaja nego što ih ima danas – imao je samo još "ono nešto", neku neshvatljivu moć privlačenja koju je devedesetih imao i Peristil.

Nova Tomislavova sada na skici, za godinu dana u stvarnosti

Carski trg danas u večernjim satima na živosti može zahvaliti jedino kafiću Luxor koji ga je tek nedavno prestao maltretirati sa suncobranima i štekatom. Sfinga je devedesetih gledala na narkomane u deliriju, a danas gleda ushićene turiste.

Restauratorski radovi otkrivaju novi Peristil

Društvene promjene, ali i restauratorski radovi iz godine u godinu, sve bržim koracima, stvaraju novi Peristil. Iako je završetak radova bio planiran tek za oko godinu i pol, pročelje palače Skočibušić je za oči javnosti bilo spremno nakon samo 10 mjeseci radova, točno na početku turističke sezone. Te sreće nisu bili sjeveroistočni stupovi koji su pod skelama bili skriveni skoro pune dvije godine.

Prva faza spora, druga ekspresna, u listopadu počinje treća...

Početkom listopada skela će zakloniti neobrađeni dio pročelja kavane Luxor, potom će se preseliti na kolonade iznad Sfinge, a u posljednoj, najzahtjevnijoj fazi zabljesnut će protiron. Do potpuno bijelog Peristila ćemo ipak trebat još pričekati - imat ćemo dovoljno vremena za raspravljati jel' bolje staro, ofucano i patinasto ili čisto, umiveno i u punom sjaju. Očišćen Peristil tek ističe svu svoju raskoš - tada je još atraktivniji gostima. A nama?

napisao: Pile
foto: Pile i Stipe