Nove tajne višala i dizalica +VIDEO

04_07_2007
Nove tajne višala i dizalica +VIDEO

U priči sa direktorom poduzeća koje je isporučilo dio rasvjete za Rivu otrkili smo da "višala i dizalice" kriju još tajni... Zbog prve funkcionalne LED rasvjete na svijetu u Split dolaze urednici renomiranih svjetskih časopisa, a njene mogućnosti su široj javnosti još uvijek <strong>nepoznanica</strong>.

U raskoraku afera o Rivi popričali smo sa Mirom Marinkovićem, direktorom tvrtke ZTT koja je isporučila dio rasvjete za Rivu te otkrili da "višala i dizalice" kriju još tajni... Zbog prve funkcionalne LED rasvjete na svijetu u Split početkom srpnja dolaze urednici renomiranih svjetskih časopisa iz Brazila, Mađarske, Španjolske, Francuske, Belgije i Njemačke. Nažalost, mogućnosti nove rasvjete na Rivi su široj javnosti još uvijek nepoznanica.


Kad ćemo upotrijebiti stroboskopski efekt, "trčeću rasvjetu"... ?

Rasvjeta – to nije sve?

Riva s ovom rasvjetom upotpunjuje svoje multimedijalne mogućnosti – moguće je prigušenje čitave rasvjete, postizanje stroboskopskog efekta, "trčeće rasvjete"... Iako je sustav testiran, pretpostavljam da nije prezentiran iz želje da se narod prvo navikne na ovaj tehnološki skok i postepeno informira o multimedijalnim mogućnostima Rive.


Split je ovim zapisan u svjetskoj povijesti



Zašto LED na šetnici?
Za razliku od prije, u pogledu s Matejuške ili Lučke kapetanije rasvjeta je nenametljiva, gotovo da nema blještanja, dozvoljava jasan pogled na ono što je bitno u noćnoj razglednici – Palaču. Atmosferu, spomenute mogućnosti i ovakvo "neblještenje" za šetnicu nije bilo moguće postići niti jednim drugim izvorom.


LED rasvjeta (u 2. planu) ne blješti poput klasične (u 1. planu)
A LED je...
LED je kratica od Light Emitting Diodes, to je poluvodički element koji električnu energiju pretvara direktno u svjetlost, za razliku od žarulje koja mora proizvesti toplinu koja onda daje svjetlost. Radi na 12V ili 24V pa su instalacije puno sigurnije od klasične rasvjete. Trajnost LEDa u laboratorijskim uvjetima je više od 100 000 sati, a mi se sa korištenjem DALI protokola pokušavamo i u ne idealnim uvjetima približili toj brojci.
U svijetu je tendencija prema ekološki prihvatljivoj javnoj rasvjeti...
Svjetlosni snop LED dioda je precizno usmjeren pomoću leća u željenom smjeru, tako da se ova svjetiljka smatra potpuno ekološkom rasvjetom bez nepotrebnog rasipanja svjetlosti i energije.
Ima li na svijetu još neki primjer ovakve gradske rasvjete?
Split će zbog instalacije ovog specifičnog rasvjetnog tijela biti zapisan kao prvi grad sa funkcionalnom LED rasvjetom na svijetu. Po prvi put na svjetskoj sceni LED je zadovoljio sve izazove urbane rasvjete.

Split prvi na svijetu ima funkcionalnu LED gradsku rasvjetu!
Stupovi rasvjete nisu mogli biti manje dominantni - rjeđe postavljeni i niži u odnosu na palme?
Ne. I ovako smo Schrederu dali izuzetno komplicirani svjetlotehnički zadatak da s LED izvorima postigne do sada nemoguće. Osim toga, visina raste proporcionalno udaljenosti među stupovima. Sada je udaljenost između dva stupa optimalnih 19,5 metara, a visina je s prijašnjih 10 metara čak spuštena na 6,2 metra. Dužinu kraka nije lagano promijeniti, postoje tu osim svjetlotehničkih i statički zahtjevi.


Moralo se bušiti pročelja



Rasvjeta pročelja?
Tu nije korištena naša oprema pa mogu pokušati biti objektivan. Isporučena oprema spada u sam vrh svjetske kvalitete te je potrebno uskladiti mogućnosti proizvoda i samu mogućnost postavljanja na objekt.

Činjenica je da je ukupan dojam s mora jednistven
Bušenje u kamen Palače!?
Bušiti se moralo jer još uvijek nitko nije osmislio da svjetiljke mogu levitirati u zraku. Šalu na stranu, radilo se uz nadzor stručnjaka, no zidine su bile u mnogo gorem stanju nego što je bilo poznato. Tu su zbog rokova možda napravljena manja odstupanja, ali činjenica je da je ukupan dojam s mora jedinstven. Svakom bi preporučio jednodnevni izlet na Brač trajektom uz povratak kasno navečer. To je ono što svim turistima ostaje u sjećanju. Tu i prestaju polemike oko zaklanjanja pogleda od strane "višala i dizalica" na Palaču.
Hoće li se mijenjati nešto na pročeljima?
Vjerujem da će se dio modificirati, pogotovo na Palači, i da će se uz premještanje svjetiljki obavljati i pravi konzervatorski radovi koji su očito nužni. Možda je svečana rasvjeta omogućila i da se vidi pravo stanje na zidinama.


Stolovi mogu mijenjati boje



Rasvjeta štekata?
Štekati su rasvjetljeni najnovijom generacijom metal-halogenih izvora s elektroničkim predspojnim napravama i to je jedan tehnološki skok prema kvalitetnijem i dugoročno isplativijem. Gornja svjetiljka je u funkciji rasvjete šetnice uz pročelja, a bočne imaju pravu svrhu kad se razviju tende. Spojene su u nezavisan strujni krug, odnosno rasvjeta tendi se može prema potrebi nezavisno paliti ili gasiti.

U početku je bilo drukčije zamišljeno...
Da su nosači tendi elegantniji...
U početku je bilo zamišljeno da mehanizam tendi bude pod zemljom, no situacija na terenu implicirala je premještanje sustava upravljanja u stup koji je time, nažalost, postao deblji.
Vodeni stol iznad žarulje na podu!?
Nema straha od strujnih udara :) Napon je samo 24V i zaštita od prodora vode je po svim standardima. Ako je stol ispravno postavljen na svjetiljku, stol ravnomjerno svijetli i postiže se traženi ugođaj i - red.

Boja svjetlosti ispod stola može se mijenjati
To hladno plavo svjetlo ispod svih stolova...
Kao svjetlosni izvori postavljene su RGB LED diode te se boja svjetlosti može regulirati elektronikom, posebno za svaki štekat.


Rasvjeti se divi čitav svijet



Uloga ZTTa u priči o rasvjeti?
ZTT je isporučio funkcionalnu rasvjetu za štekate i šetnicu. Izuzetno smo ponosni realizacijom, a i za Schreder, vodećeg svjetskog proizvođača vanjske rasvjete, ovo je bio veliki izazov.
Ponosni - na što?
Schreder se još jednom pokazao kao predvodnik tehnoloških promjena – za Split je napravio prvu funkcionalnu LED svjetiljku na svijetu. Funkcionalna znači da na zadanoj površini postoji određena jednolikost rasvjetljenosti uz zadani nivo svjetla. Jedinstvena je i temperatura koja je jednaka onoj rasvjeti na štekatima. Američki proizvođač LED izvora CREE razvio je LED izvore tih karakteristika isključivo za ovu primjenu. Kako se Split uvijek dičio sportašima plastično rečeno u ovom trenutku, osvojili smo zlatnu olimpijsku medalju za rasvjetu :)

Na svakom stupu je 45 modula, svaki sa po 4 LED diode
Dojmovi svjetskih stručnjaka?
Splitska Riva nalazi se u svjetskim stručnim publikacijama, a dokaz da smo uistinu napravili nešto posebno je i dolazak urednika vodećih svjetskih časopisa koji se bave temom urbane rasvjete i arhitekture u Split početkom srpnja. I na ovaj način indirektno Riva polagano počinje svoju turističku promociju grada.
Negativni komentari o Rivi...
Nona mi je s Matejuške i dobro znam kakvi su sve komentari. O ukusima se nikad ne raspravlja i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Žao mi je samo da javnost ne istroši svjetski priznate hrvatske stručnjake koji su osmislili, izložili se riziku i omogućili ovo kompletno rješenje. Mislim da je polagano vrijeme da se počnemo ponositi onim što imamo jer Split nitko neće uspoređivati s Cannesom, Monte Carlom ili Barcelonom. Split ima opet nešto posebno i jedinstveno što u potpunosti odgovara mentalitetu "najluđeg grada na svitu" .

edit:
U četvrtak navečer rasvjeta je prezentirana stranim novinarima pa evo dvije nemontirane snimke sa samo 3-4 efekta...




razgovarao/foto/video: Pile