Svi na pride, st pride!

03_07_2007
Svi na pride, st pride!

Prema najavama već sljedećeg ljeta pride seli na jug. U Splitu puno stvari ide naopako, nelogičnim i neshvatljivim putem, možda prije dobijemo <strong>gay</strong> pride, nego neku gay udrugu ili klub sa queer partyima... Gay friendly kafiće i plaže (navodno) već imamo.

Ove godine se zagrebački Pride održava pod geslom "Svi na Pride! Sve na Pride!", a na temu "Vidljivost: Pravo na javnost". Zagreb i Ljubljana su jedini gradovi na području bivše države u kojima se organiziraju ovakvi događaji, ali prema najavama već sljedećeg ljeta pride seli na jug. Više kroz šalu se spominjao Imotski, a sada Makarska i Metković. A Split – nepredvidljiv grad, pun različitosti i neshvatljivih suprotnosti?


Ove (izborne) godine Pride je dobio najveću i najbrojniju političku podršku. Popis podržavatelja svakog dana raste, no prema rezultatima naše ankete čini se da ovakav Pride nema podršku među posjetitelji(ca)ma portala split.com.hr. Rezultati prošlogodišnjeg anketiranja koje je splitski.portal proveo nad 400 mladih pokazali su da 90% ispitanih smatra da poštuje različitosti i na njih gleda pozitivno, ali 48% ih homoseksualnost smatra bolešću. Iz postova na forumu, u temi Da li ste za ili protiv pederskih parada? može se zaključiti da velika većina podržava sudionike, ali ne i način na koji dolaze do svojih ciljeva. Na stranu takvih stavova ide i činjenica da je zbog prošlogodišnjeg provokativnog pristupa, odnosno ekshibicionizma, nudizma i ikonografije koja je pratila povorku, došlo do kratkotrajnog raskola na gay sceni.

U Splitu puno stvari ide naopako, nelogičnim i neshvatljivim putem, možda prije dobijemo gay pride, nego neku gay udrugu ili klub sa queer partyima ... Gay friendly kafiće i plaže (navodno) već imamo.

napisao: Pile