Vole Hrvatsku

25_03_2007
Vole Hrvatsku

Sigurno ste čuli ili čitali <strong>priču o čudnovatom dvojcu</strong> Felipeu Brazu i Luisu Nougeiri. Portugalcima zaljubljenima u Hrvatsku, Split, Olivera, Gibonnija i Hajduk. Nakon što su upoznali svog životnog idola - Olivera Dragojevića, njihov plan je očito tek na početku...

Hrvatska je za većinu Portugalaca mala, daleka i nepoznata zemlja, tamo negdi oko Urala... Jedina poveznica posljednjih nekoliko godina je fado. Glazba koja potječe od mješavine ritmova afričkih robova i tradicionalne glazbe portugalskih mornara s arapskim utjecajem, stihovima u kojima se miješaju momenti tuge, boli, nostalgije, sreće i ljubavi. Najpoznatije Portugalske zvijezde redovno rasprodaju Lisinski, a svojim nastupima je promovira i naša Jelena Radan. Nakon Eura 2004. godine i sve veći broj Hrvata mašta o putovanju u daleku zemlju porta... koja će za nekoliko mjeseci preuzeti presjedanje (toliko nam nedostižne) EU.


Sigurno ste čuli ili čitali priču o čudnovatom dvojcu Felipeu Brazu i Luisu Nougeiri, Portugalcima zaljubljenima u Hrvatsku, Split, Olivera, Gibonnija i Hajduk... Za one koji su propustili ispunjenje njihova životnog sna pročitajte link i link… Ukratko, prvo je Luis u Francuskoj susreo Splićanku Vjekoslavu za kojom je potpuno izgubio glavu i godinu dana letio za Split jednom mjesečno kako bi se vidio sa svojom dragom. Iako su prekinuli, u međuvremenu je zavolio hrvatsku hranu, pivo, nogomet, običaje i glazbu. A više od svega -  Olivera Dragojevića. Uslijedilo je "prženje" čitave njegove diskografije, pa su se i prijatelji naviknuli na glazbu "starog vuka", iako su riječi razumjeli malo i nikako.


Prilikom zadnjeg posjeta Splitu, Slobodna Dalmacija ih je upoznala s Oliverom kojem su za poklon donijeli CD s njegovim najvećim hitovima, snimljenim i otpjevanim u portugalsko/hrvatskoj verziji. Njihovoj sreći nije bilo kraja...


Iskoristili su priliku i da se slikaju na poljudskom travnjaku, jer osim Splita i Olivera, u srcu nose i Hajduka. Jer, iako je nogomet jedina stvar oko čega se ne slažu, jedan je, naime, navijač Sportinga, a drugi Benfice, "bijeli" i "vatreni" su njihov drugi nogometni izbor.


Tako su u studenom 2005. godine, kada su njihove dvije države u Coimbri odigravale prijateljsku utakmicu, bili jedni od rijetkih u kockastom dresu, zbog čega su ih kamere portugalske nacionalne televizije uhvatile kako pjevaju himnu - hrvatsku, naravno.


Nedavno su nam se javili s najavom kako se trude snimiti novi CD do ljeta, koji bi trebao biti na hrvatskom i engleskom jeziku. Pričaju kako su na jednom od kioska u Splitu, kupili sve primjerke Slobodne, koju se kao suvenir podijelili prijateljima. Dio su kopirali, a po jedan primjerak ostaje uokviren na njihovu zidu.


Pokrenuli su i svoju mini web stranicu na kojoj pišu o svojoj opsesiji Hrvatskom… U Split će se vratiti i ovog ljeta. Sa sobom dovode čitavo društvo, pa je jasno kako bolje promotore u Portugalu splitski turistički djelatnici nisu mogli ni zamisliti....

napisao: Cole