Nautilusu stroj za uništavanje algi

15_02_2007
Nautilusu stroj za uništavanje algi

Novi uređaj ronilačkog kluba Nautilus slatkom će vodom u jednom danu moći uništiti dvije tisuće četvornih metara algi u starogradskom zaljevu.

Ronilački klub Nautilus iz Splita dobit će iz županijskog proračuna 85 tisuća kuna za izradu i patentiranje uređaja za uništavanje invazivnih tropskih algi Caulerpa taxifolija i Caulerpa racemosa slatkom vodom, odlučilo je danas Poglavarstvo Splitsko-dalmatinske županije prihvaćajući 14 programa skrbi o okolišu izabranih na javnom natječaju na koji je pristigao 21 program udruga građana, institucija i tvrtki.

- Nautilus je napravio prototip uređaja kojim se alge uništavaju slatkom vodom. Prototip kojim se odjednom može uništiti 1,5 kvadrata algi slatkom vodom pokazao se djelotvornim, a županijskim novcem Nautilus će izraditi veći uređaj kojim će se u jednom danu moći uništiti dvije tisuće četvornih metara algi u strogradskom zaljevu, za što je inače trebalo nekoliko mjeseci - objasnio je Marijo Radevenjić, voditelj županijskog odjela za zaštitu okoliša koji je na današnjoj sjednici predstavio programe koje će se sufinancirati sa 475 tisuća kuna iz županijske blagajne.

Za istraživanje stanja livada morske cvjetnice, Posidonije oceanice koja je najbolji indikator morskog zagađenja, koje je predložio podvodni istraživački klub Mornar, izdvojit će se 55.000 kuna.

Za ekološke akcije prikupljanja papira Županija je školama namijenila 85.000 kuna. U prikupljanje papira i u programe ekoškola u prirodi uključeno je 35 škola u Županiji - rekao je Radevenjić.

Za istraživanje populacije Eleonorina sokola, koji je endemska vrsta pučinskih otoka u Županiji, udruga za očuvanje biološke raznolikosti Falco dobit će 10 tisuća kuna.

Jutarnji list, Duška Čolović