Winnetou među lutkama

13_02_2007
Winnetou među lutkama

Srećom, promocija koncerta ostala je samo na usmenoj predaji pa je u petak prostor bio dovoljan za dvjestotinjak Splićana. &Scaron;teta &scaron;to se nije odabralo veći i primjereniji prostor :( <span style="font-weight: bold;">Franci Bla&scaron;ković i Gori Ussi Winnetou</span> nisu ne&scaron;to &scaron;to se slu&scaron;a sjedeći!

Da je Udruga Marjan dobar promotor i organizator, nikad ne bi izabrala prostor Gradskog kazališta lutaka za nešto što stiže iz glazbene radionice Francija Blaškovića i Gori Ussi Winnetou. S druge strane, prostor je idealan za nastup nekadašnjeg Zappinog bubnjara Jimmyija Carla Blacka i njujorškog "underground" muzičara Eugenea Chadbournera, danas dua pod imenom Jack and Jim Show. No, problem je što su ta dva koncerta koncepcijski – nespojiva.



Srećom, promocija koncerta ostala je samo na usmenoj predaji pa je u petak prostor bio dovoljan za dvjestotinjak Splićana. U Splitu obožavatelja Francija Blaškovića ne manjka i da je promocija odrađena kvalitetnije, sigurno bi pred Kazalištem lutaka ostalo bar tisuću ljudi bez karte. Nejasna je i svrha koncerta ako je to "nužnost skretanja pažnje na očuvanje Marjana"… Uglavnom, šteta što se nije odabralo veći i primjereniji prostor :(


Publika je još ulazila kada je Franci započeo koncert riječima "Slavimo 39. album!" – koji to koncert počine na vrijeme?! :) Dobar dio publike je po prvi put ušao u preuređeno kazalište lutaka i sigurno nije očekivao kazališna sjedala te da će cijeli koncert morati sjediti, da ne može skakati, cupkati, piti pivo... Franci Blašković i Gori Ussi Winnetou nisu nešto što se sluša sjedeći!



Al' nema veze što je bilo zagušljivo, tijesno i što se nije moglo plesati – Franci i Gori Ussi Winnetou su ipak oduševili! Publika je s oduševljenjem i smijehom prihvaćala govore i performans koji, tradicionalno, prate Francijeve nastupe. Dio publike je uzašao u drugom dijelu koncerta, no oni koji su ostali mogli su uživati u nastupu Zappina bubnjara Jimmya Carla Blacka i Eugenea Chadbournera, koji spaja čudesne kombinacije jazz-a, psihodelije, bluesa, country-ja, grassa, folka...

napisala / foto: Andrea Weber