Opet plutajuće knjige

12_02_2007
Opet plutajuće knjige

Nakon libijskog grada Benghazi, <span style="font-weight: bold;">Logos 2</span> je od 25. siječnja privezan u splitskoj luci. Zbog zauzetosti volontera u pomaganju pri radovima na brodu <span style="font-weight: bold;">Logos Hope</span> koji se renovira u trogirskom brodogradili&scaron;tu,&nbsp; vrata Logosa 2 bit će otvorena za javnost tek od utorka 13. veljače...

Već par tjedna u gradskoj luci ponovno boravi brod knjižnica – ovaj put Logos II. Od 13. do 20. veljače brod će biti otvoren za javnost te će se uz prigodne programe održavati i sajam knjiga.

Jedina veća ploveća knjižara na svijetu je brod Doulos koji je također bio gost splitske luke. Misija oba broda je ista - promocija međunarodnog razumijevanja i obrazovanja širom svijeta. Kulturološki izrazito šarolika posada već svojim suživotom pokazuje da su sve razlike premostive. Kao i kod Doulosa, posebna atrakcija je bogata knjižnica, ali i Logos II je puno više od knjižnice...



Među 200 članova posade ima i beba i sedamdesetogodišnjaka iz čak 45 zemalja. Brod je pristao u 76 zemalja (Afrika,  obje Amerike, Europa, Bliski Istok i mnoge otočne države), odnosno u 280 luka te je kroz njega prošlo 9 milijuna posjetitelja. Prije Splita bio je u libijskom gradu Benghazi.

Svih 200 članova posade su volonteri koji se sami javljaju za plovidbu, obično na 2 godine te sami plaćaju trošak boravka na brodu. Volonteri su čak i časnici palube i stroja, ali na brodu rade obično manje od dvije godine. Posada sudjeluje i u akcijama koje se realiziraju u sredini u kojoj se nađu - tako su 2004. godine pred dolaskom uragana pomagali u građenju skloništa u Grenadi.

Šaroliko društvo s broda Logos 2 uskoro će se preseliti na veći brod, Logos Hope, koji se renovira u trogirskom brodogradilištu. Posjet Splitu iskoristili su i da razgledaju svoj novi dom i pomognu u njegovu renoviranju. Okupiranost volontera poslovima u Trogiru razlog je što je Logos 2 tek sada otvoren za javnost iako je u splitskoj gradskoj luci privezan još od 25. siječnja. U Splitu je došlo i i do izmjene dijela posade - grupa koja se prije 2 godine ukrcala u Kamerunu otišla je kući, a na brod će doći nova grupa volontera.

napisao: Pile
foto: Ballota