Kerum pretekao Trullija

10_02_2007
Kerum pretekao Trullija

Splitski poduzetnik otkupio je od 10-ak vlasnika izuzetno atraktivno zemljište na Trsteniku, koje se procjenjuje na 6,5 milijuna eura, a za koje je bio najozbiljnije zainteresiran i talijanski as Formule 1 Jarno Trulli.

Poduzetnik Željko Kerum pobijedio je u utrci za kupnju atraktivnog turističkog zemljišta na splitskom Trsteniku, u prvom redu iznad plaže s plavom zastavom, gdje planira graditi luksuzni hotel s dvjestotinjak soba. Kako doznajemo neslužbeno, budući da sam Kerum već neko vrijeme ne komunicira s novinarima, nekoliko mjeseci dugi pregovori s desetak vlasnika zemljišta ovih dana završili su uspješno, no vrijednost same transakcije ostala je tajna.

Vješt pregovarač
Ipak, poznato je da su u dosadašnjim razgovorima s brojnim zainteresiranim investitorima bili izvješeni zahtjevi od 450 do čak 800 eura po četvornom metru, a za pretpostaviti je da je konačno postignuta cijena u najmanju ruku bliža gornjem iznosu - dakle oko šest i pol milijuna eura za točno osam tisuća četvornih metara zemljišta.
U Kerumovo vlasništvo tako prelazi zemljište na vrlo vrijednoj lokaciji, trenutačno jednoj od najatraktivnijih u Splitu, budući da gradski urbanisti već dulje vrijeme upravo u uvali Trstenik planiraju novu turističku zonu visoke kategorije. Novim GUP-om put prema gradnji praktički je otvoren, potrebno je tek usvojiti urbanistički plan nižeg reda, za što je potrebno tek nekoliko mjeseci.
Upravo taj podatak u Split je prošle godine bio dovukao i talijanskog automobilskog asa iz Formule 1 Jarna Trullija koji je - što osobno, što preko posrednika - pregovarao o kupnji lokacije na Trsteniku. Njega je, međutim, kao i sve ostale, pretekao najpoznatiji dalmatinski biznismen; kako se sam Talijan nedavno izjasnio da su vlasnici zemljišta imali "ucjenjivački stav", očito je da je Kerum u pregovorima bio vještiji - ili je jednostavno bio nešto galantniji i ponudio više novca.
Splitski gradski oci svojedobno su Trullija dočekali s velikom pompom, kao uglednog investitora kojemu treba osigurati uvjete za ulaganje, pa su mu tako obećali i hitru izradu urbanističkog plana na osnovi kojega bi dobio sve potrebne dozvole za gradnju. Budući da se u cijeloj priči sada pojavljuje Kerum, koji s vremena na vrijeme zna javno istupiti s vrlo otvorenim kritikama na račun splitske vlasti, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Grad i u ovom slučaju pokušati udovoljiti željama investitora i omogućiti mu što brži start investicije.

Zeleno svjetlo
Glavni splitski urbanist Branko Poljanić za Slobodnu Dalmaciju je kazao da će, ukoliko Kerum doista iskaže želju za gradnjom hotela na Trsteniku, Grad Split pokrenuti proceduru izrade planova.
— Turistički sadržaji na toj lokaciji odavno su planirani, njihova izgradnja u interesu je grada i ne vjerujem da bi se mogle pojaviti veće zapreke — kazao nam je Poljanić.

Slobodna Dalmacija, Damir Petranović