Nakon tribine

21_09_2006
Nakon tribine

Na javnoj prezentaciji, a potom i raspravi o prijedlogu Gradskog programa djelovanja za mlade, okupilo se oko <strong>500 ljudi</strong>. Na samom kraju tribine prikazane su projekcije rezultata akcije Žugaj. Iznenađujuća je činjenica da je najviše mladih kritiziralo javni gradski prijevoz – gužve, neredovitost linija, "smrdljive babe" i prerane zadnje polaske.

Na javnoj prezentaciji, a potom i raspravi o prijedlogu Gradskog programa djelovanja za mlade, okupilo se oko 500 ljudi. Na ugodnoj podrumskoj temperaturi ugodno popunjen klub Kocka :) Oni koji ne pripadaju mladima, barem po godinama, bili su u manjini - uglavnom predstavnici Grada i dijela udruga za mlade. Uvodne riječi Đordane Barbarić, kojoj je dodijeljena uloga moderatorice rasprave, ipak nisu odmah potaknule mlade da samostalno glasno istupe.


Kako sramežljivost, nesigurnost ili strah od javnog nastupa ne bi nekome zatvorili usta, osim velikog panoa, podijeljeni su i papiri na koje je svatko mogao napisati svoj komentar ili prijedlog. Još jednom se dokazalo da je puno lakše pisati, nego pričati :)


Kako je vrijeme prolazilo, tako su kritičari postajali sve hrabriji pa se i sve više mladih javljalo za riječ. Bilo je tu banalnih komentara, ali i konkretnih kritika i razrješavanja dilema i krivih pretpostavki. Naravno, neki su iskoristili priliku i za samopromociju. Političari su začinili sa malo demagogije, a posebno originalan bio je Luka Podrug koji je mlade pozvao na borbu svim sredstvima jer "tko ne traži, tome se ni ne daje".


Na samom kraju tribine prikazane su projekcije rezultata akcije Žugaj koju je organizirao splitski.portal. Mladi su bili pozvani da na mail pošalju komentar s fotografijom onoga što im smeta u gradu. Činjenica da se pozivu na sudjelovanje na tribini odazvalo samo još dvoje gradskih vijećnika, iako su bili pozvani svi, najbolje je zaokružila jedna od fotografija – "pričajte izvanredno 4 sata o zapošljavanju" ispod fotografije lokacije na kojoj je nekad bila Bajamontuša.


Uz Luku Podruga (HČSP), na tribini su bili prisutni još Andro Krstulović Opara (HDZ) i Miljenko Boban (HSU), naravno, uz Željanu Kalaš (HDZ) koja je ujedno i predsjednica Komisije za suradnju s mladima grada Splita te kao takva i koordinatorica čitavog Aktivitisa.

Iako se usmena rasprava uglavnom svodila na priče o načinu izrade Programa i uzrocima i posljedicama (ne)aktivnosti mladih, u pisanim materijalima ostalo je puno više konkretnih prijedloga. Iznenađujuća je činjenica da je najviše mladih kritiziralo javni gradski prijevoz – gužve, neredovitost linija, "smrdljive babe" i prerane zadnje polaske.

Za petak u podne, ponovno u Kocki, zakazan je sastanak koordinatora na kojem će se rezimirati zaključci tribine i dogovoriti novi koraci - pozvani su svi zainteresirani koji misle da mogu pomoći...

► album s tribine


napisao: Pile