2. Fantastikon: 70 sati programa!

19_07_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: FantaSTikon / Press
2. Fantastikon: 70 sati programa!

Drugo izdanje konvencije fantastike, igre i znanstvene fantastike FantaSTikon održat će se od 22. do 24. srpnja a donosi više od 70 sati programa, uključujući i radionice, predavanja, te igračku konvenciju Super H.I.K.

Drugo izdanje konvencije fantastike, igre i znanstvene fantastike FantaSTikon održat će se od 22. do 24. srpnja 2016. na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Drugo izdanje donosi i iznenađenje – konvenciju unutar konvencije pod nazivom Super Hrvatska Igračka Konvencija – Super H.I.K., posvećena isključivo društvenim igrama, koju suorganiziraju splitska Udruga F&ST (organizator FantaSTikona) i zagrebačka udruga Igranje.

Više od 70 sati programa

Organizatori su pripremili preko 70 sati programa koji će započinjati u 18 sati (osim 24. srpnja, kad počinju u 16 sati), a u klimatiziranim dvorana FESB-a program će se održavati do ponoći u petak i subotu te do 22 sata posljednjeg dana konvencije, kada će biti i proglašenje najboljih cosplayera.


Radionice uz domaće umjetničke snage

Svaki će se dan održavati interaktivne i zabavne radionice, što za djecu (radionica izrade vilinskih krila, radionica izrade svemirskog jet-packa, radionica izrade bookmarka, umjetnička radionica gipsanih odljeva na temu Star Warsa), što za odrasle (radionica 10 po 100 – pisanje drabblea, priče od točno 100 riječi, radionica crtanja dnevnika u obliku stripa), koje vode domaće umjetničke snage – Sonja Gašperov Sonjecka, Kristina Bilota Toxicpanda, Simona Pavlović i Romana Jadrijević u trajanju od cca devedeset minuta, za koje prijave nisu potrebne, ali je broj mjesta ograničen (pa dođite na vrijeme).

>> Pročitaj razgovor s Toxicpandom

Pet kvizova i filmski program


Čeka vas i pet nagradnih kvizova: Star Trek kviz, u čast 50. obljetnice prvog prikazivanja Star Trek serijala, (Board)game Double Jeopardy, Doctor Who kviz, Geek Trivia Quiz, te kviz Jesu li nam došli Gali, kroz kojeg najmlađi član Udruge F&ST, petogodišnji Lav traži osobu koja Asterixa i Obelixa voli koliko i on.

Iz bogatog, 11-satnog filmskog programa izdvajamo Star Trek: Horizon, Koko i duhovi, LFO te domaći Sirene i krikovi, prije čije projekcije će autor Ivan Perić govoriti o iskustvu snimanja dugometražnog filma u jednom kadru.

Fantastična književnost i predavanja


Svoja književna djela predstavljat će Daria Keršić, Tanja Radman i neizostavni Aleksandar Žiljak, a među brojnim predavanjima ističemo Odakle smo? Što smo? Kamo idemo? Ivice Puljka te Gravitacijski valovi, gamma zrake i crne rupe Nikole Godinovića. Pričat će se, između ostalog i o kultnom filmu Alien, o Igri prijestolja, Terryju Pratchetu, Neilu Gaimanu, Alanu Rickmanu, osnovama cosplaya, ali i o tome kako je propao fantasy u Jugoslavena.

Super H.I.K.

Podkonvencija Super H.I.K. donosi niz igara s kojima će se posjetitelji moći upoznati, pet nagradnih turnira (Codenames, Blood Rage, Catan, Alias i 7 Wonders) te predstavljanje igara domaćih autora kojima će igrači na licu mjesta moći dati komentar: Arcadia Tenebra RPG, Urban Decay i Krvolov.

Kotizacija za konvenciju za sva tri dana je 75 HRK (za cosplayere 50 kuna; za članove Udruge F&ST 40 kuna), za dva dana 55 kn, a za jedan dan 35 kn (za članove Udruge F&ST 15 HRK), dok je za osnovnoškolce te studente i zaposlenike FESB-a ulaz slobodan.

Više o programu, uz satnicu, potražite na službenoj stranici.