Bitka kod Salamine

26_04_2005
Bitka kod Salamine

''Da san ja Ban Hrvatske ukinija bi prvih pet razreda i proglasija ih vrtićima, a sve učiteljice tetama. Dosadilo mi je gledat moju petašicu kako je vozaju iz Egipta, priko Židova do Grčke. Moj otac kaže da je onaj linčina Šamponjon izmislija hijeroglife samo da dica to ne mogu zapamtit. "Stari zavjet" ne možeš pročitat u godinu dana...''

Jednom, ne tako davno, libijski presjednik Gadafi je pokušavao probudit svoju malu ćerkicu za u školu. Maloj drugašici se spavalo i njen tata je dekretom ukinio prva dva osnovne. Kasnije su mu objasnili da to nije baš najbolje. Da san ja Ban Hrvatske ukinija bi prvih pet razreda i proglasija ih vrtićima, a sve učiteljice tetama. Dosadilo mi je gledat moju petašicu kako je vozaju iz Egipta, priko Židova do Grčke. Moj otac kaže da je onaj linčina Šamponjon izmislija hijeroglife samo da dica to ne mogu zapamtit. "Stari zavjet" ne možeš pročitat u godinu dana, a Grcima sami bogovi i božice ne znaju ko je koga. Mala mi je tri puta gledala "Troju" i razumila je da se neki tamo sa čudnim imenima ubijaju. To se naziva općom kulturom. Ja sam imao problema sa općom kulturom iz biologije kod "Embrionalnog razvitka ježinca". Zapamtija san: "bastula" i "gastula", a umjesto "mastulacija" san reka "masturbacija". Lapsus lingva. To me skupo koštalo. Čitave noći san provodija uz bakterije, alge i spužve. Želija san u Tehničku, a mora san bubat mikrobe napamet. Toliko ih ima u vodi da san odma udrija po alkoholu. Dezinfekcija.
Postoji i CD-ROM "Učilica za peti razred". Mislija san da će mi mala uz igru naučit sve živo. Dao sam 250 kuna i shvatio da se CD može instalirat u samo jedan kompjuter. Ja ih imam dva. Jedan je povezan na Internet, ali on nije u dječjoj sobi. Moja mala ne može otići kod prijateljica i s njima učit jer bi trebala sa sobom nosit cili kompjuter. Onda te ta "Učilica" ne uči, nego ispituje, tako da non - stop imaš kontrolni. Sve se radi da dica ništa ne nauče.

Predmeti koji se bave likovnom, tehničkom, tjelesnom i glazbenom kulturom su totalno zanemareni, a prehrambena kultura (domaćinstvo) više ne postoji. Zar ne bi bilo bolje da djeca uče gradelavat, pravit peke, kolače, sarme, salate, kruh....? Zašto iz povjesti ne uče šta se u Egiptu, Palestini i Grčkoj jelo i pilo? Jesu li imali sladolede i cedevitu? Koliko je jogurt ima posto masti? To bi sigurno naučili. Ovako će naučit (i zaboravit) da je bitka kod Salamine bila u petom stoljeću prije Krista, a stari Grci i dan danas imaju sijedu kosu.