Teća ili teča

26_04_2005
Teća ili teča

Kako se na književnom hrvatskom jeziku kaže - teča? To vas pitan iz jednostavnog razloga jer ta rič ne postoji. Pogledajte bilo koji rječnik pa će te vidit: teća - (regionalno) niska metalna okrugla kuhinjska posuda za kuhanje kojoj je visina nešto manja od radijusa. Predlažem da se teča od sada stavi u rječnik hrvatskih riječi tako da mi je ovaj program više ne podcrtaje...

Vozikanje u kombiju diljem Lijepe naše bilo bi dosadno bez raspravljanja o svemu i svačemu. Ponekad se dotaknemo i ozbiljnih tema. Tako je bilo i toga sunčanog zimskog popodneva na A-1 pri povratku u voljeni grad. Ja san u svoj kompjuter ugradija Windows XP na Hrvatski.

Kako nisan baš haker, mislija san da ću sad sve razumit. Prvo mi je kompjutor posta računalo. Ajde, u kafiću na njega računaju kad dolaze nepoznati gosti, pa san to moga razumit. Onda su windowsi postali prozori. Dobro, pa izgledaju ka' neki prozorčići. Upravljačka ploča, korisnički računi, odrednice mape... itd, se moglo puno lipše složit ili ostavit na kompjutorski. Zabunu nan je donila rič "file". Prevedena je u "datoteka". Ja znan šta je na hrvatski "teka", ali ne znan šta je "dato". Ovi moji iz benda znaju (skoro svi). Razmišljanje nam je oduzelo previše energije. Uvatila nas je debuleca. Vraćali smo se iz Karlovca i to "file" se u našin glavama pretvorilo u "fileke", a istog momenta u "tripice". Senzor za prehranu je signalizirao odmorište. Stali smo i izili po tripice sa masu kruva. Bilo nan je puno lakše iako smo bili teži. Nakon nekog vrimena neko se sitija da se tripice zovu iznutrice i da ih zato dosta ljudi ne voli. Bolje. Više će ostat nama.

A sada nagradno pitanje: kako se na književnom hrvatskom jeziku kaže - teča? To vas pitan iz jednostavnog razloga jer ta rič ne postoji. Pogledajte bilo koji rječnik pa će te vidit: teća - (regionalno) niska metalna okrugla kuhinjska posuda za kuhanje kojoj je visina nešto manja od radijusa. U Slavoniji se kaže "ranjgla". Predlažem da se teča od sada stavi u rječnik hrvatskih riječi tako da mi je ovaj program više ne podcrtaje. Kasnije ćemo referendumom odlučit oče li bit "teča" ili "teća". Microsoft Word mi nije podcrta rič "file".