Kapitalizam naš svagdašnji

26_04_2005
Kapitalizam naš svagdašnji

''Uglavnon, Valentinovo za one iskrene, za ostale Prvi Aprililili - internacionalni dan budala i lažova. A brzo će, ne brinite. Sve dođe na svoje, jel". Naravno, ako mislite radit budalu od sebe. A to da je Valentinovo komercijalizirano i te šeme... Pa dajte ljudi, prihvatite već jednon da živimo u kapitalističkon društvu...''

You've got a sense of humor, you're a mystery. I heard a rumor - you're making history.
Photographic dialogues beneath your skin, pornographic episodes, screaming sin...


Uto, 01.02.
Sad kad je počelo prvenstvo u rukometu, opet će ona histerija za rukometašima. Histerija... mislin, ženska. Tako kad su naši neki dan igrali neku utakmicu (da neku, ma znan koju, samo se pravin...), brat me nagovara da dođen gledat: "Ajde, bit će ti Džomba, tvoj dragi Mirza, lalalalalala!". Dobro, aj, pristajen. Ali kako nagovorit staru? "Stara, evo Červara!", viče brat. Ja se počela davit tamo. Pitan staru šta će joj Červar, ali je objašnjenje bilo toliko razumno da nije bilo smišno: "A ja ne mogu gledat momke šta mi mogu bit dica.". A dobro stara, gledaj ti Červara.
Da je na kakvin tabletama, pa aj aj... A onda kad se sitin, i moj je ukus katastrofalan.
"Stara, drži se ti Irfana!", savjetujen je ja, a ona maše rukon i govori: "Držin se ja svoga godinama mlada gospojice, a ti se ajde držat knjige!".
Počela je i pritit. Kako se ta stara zna preobrazit u mog najvećeg protivnika, pa to je nešto... Ali neka, zato će u raj. Kladin se!
Ja san se isto bacila u (re)kreativne vode. Baš neki dan zoven Sanju i govorin joj da bi tribale ić trčat (koristin množinu da ublažin samokritiku hihi), a ona mi ka iz topa govori: "Al" ti se neko sviđa?". A ne Sanjo, ti si!
Uglavnon, još se nismo makle iz kuće, snig neki dan nan je bija dovoljan razlog. Ustvari, sad ćemo se opravdavat ispitima, poslovima, neman pojma ni ja čime sve i neće nas ni Marjan ni Žnjan ugledat do rekreativnih sedandesetih, da bolje očuvamo bore na licu.
Ali je svejedno držin za rič da će me odvest u Mostar ovo proliće, pa ćemo tamo napravit dar-mar.
A taj dar-mar me siti na brata kad je iša u Italiju na Hajduka, pa ga je stara pitala oće li mu doteć para, a govori joj brat: "Stara, ako zafali, ne boj se, pobrinit ću se ja da nas deportiraju!". Vidi se da je taj na mene. Ma, šalin se. Mislin, ja san na njega.
Sad nan je i Kranjčar u Hajduka. Imat će na šta slinit ove naše splitske curice, a tribine će se punit. Da mi je dida živ, odvukla bi ga ja na Istok, samo da mu mogu podmetat kušinić ka. On bi gleda utakmicu, a ja bi mu pratila puls. Je, baš!
Neka Kranjčara, neka su Torcidaši nešto podiljeni oko toga. Ustvari, neka Kranjčara kad prvenstvo bude naše.
Ali, o čemu ja to pričan, nije to moje područje.
A koje je?
Pitaj Boga.

You are my Prince Charming draped in velvet robes of all that's alarming, raw and exposed. Shattered nerves, itchy skin, dirty words and heroin...

Čet, 03.02.
Znan da je Valentinovo za desetak dana, ali evo jedne pričice da se zagrijete za taj dan.
Tamo negdi "81. na zimu, jedan Vlade upozna Nevenku. Ništa tu ne bi bilo čudno da je drugi dan nije čeka u 5 ujutro isprid nekadašnje Jugoplastike da prođe kapiju i izađe s posla. Ništa tu ne bi bilo čudno da je praktički nije zaprosija treći dan i već joj spremija prsten na zmiju (a ukusa, vidi se na koga san potegla!!!). Ništa tu ne bi bilo čudno da se nisu vinčali tri miseca posli. Ustvari, ništa tu ne bi bilo čudno da su bili ludi i vodili se za ruke jedno tri godine, pa se mislili oće li se vinčat, neće li, kako će in ta odluka prominit život, oće li se moć prilagodit i svi ti slični strahovi. Oni su ušli u taj svit nepozvani i pokorili ga.
To su van moji stari i stara.
Vidi se od koga je Edo Maajka učija zanat.
Možda su onda bila drugačija vrimena i šta ti ja znan, prilike, ljudi, karakteri, ali su isto to napravili i danas in se divin više nego ikome drugome.
Dobro, ne smin priznat da mi je stara uzor, a da san na staroga, jer je to nekako kontradiktorno, ali kako san cila takva... Je, ništa tu ne bi bilo čudno.
Uglavnon, Valentinovo za one iskrene, za ostale Prvi Aprililili - internacionalni dan budala i lažova. A brzo će, ne brinite. Sve dođe na svoje, jel". Naravno, ako mislite radit budalu od sebe.
A to da je Valentinovo komercijalizirano i te šeme... Pa dajte ljudi, prihvatite već jednon da živimo u kapitalističkon društvu.
Uglavnon, na taj dan oću koletivno slušanje pisme "My funny Valentine" jer, lipota riči ka šta je ova nekako uđe pod kožu:

"My funny Valentine
Sweet comic Valentine
You make me smile with my heart
Your looks are laughable
Unphotographable
Yet you"re my favorite work of art
Is your figure less than Greek
Is your mouth a little weak
When you open it to speak
Are you smart?
But don"t change a hair for me
Not if you care for me
Stay little valentine stay
Each day is valentine"s day..."