Sarajevo

26_11_2004
Sarajevo

Eeeee taksiji... definitivno Sarajevu daju veliki plus! Dok se kod nas za sami start naplaćuje 25 kuna i svaki slijedeći kilometar masno (da nepričam o čekanju) u Sarajevu imate nekoliko firmi  i doslovno stotine taksista koji čekaju na vaš poziv u svakom trenu, zaustavljaju se čim dignete ruku, čekaju ispred klubova itd.

Sarajevo... olimpijski grad i metropola susjedne nam BIH... oduvik na glasu ko grad različitih kultura, lude zabave i dobre hrane! To se moralo prvom prilikom testirat :)

Busom iz Splita nekih 120 kuna jednosmjerno - za nekih 6-7 sati vožnje (ovisno o gužvi na cesti, ali i kontroli na granici) stignete na autobusni kolodvor koji je sve, samo ne kolodvor jedne metropole :) Kako dalje? Ako nemate nekog poznanika u Sarajevu, nemojte ni slučajno pokušat skužit javni prijevoz (a u ponudi možete birati između autobusa, trolejbusa ili tramvaja - svi su oko 1,5 KM iliti 6 kuna) nego se slobodno ukrcajte u jedan od taksija koji čekaju na kolodvoru.

Eeeee taksiji... definitivno Sarajevu daju veliki plus! Dok se kod nas za sami start naplaćuje 25 kuna i svaki slijedeći kilometar masno (da nepričam o čekanju) u Sarajevu imate nekoliko firmi (žuta, crvena, sarajevska taksi služba) i doslovno stotine taksista koji čekaju na vaš poziv u svakom trenu, zaustavljaju se čim dignete ruku, čekaju ispred klubova itd. A sve za pristojnu lovu - jer ako vas 3-4 ide vani trošak će vam bit po osobi za cilu večer oko 20 kuna... u Bosni bi se definitivno triba uvest zakon o 0,0 promila jer mladi koji piju slobodno mogu izlazit vani i nemislit se oće li ih policija stopirat zbog par piva.

Još se na veliko može osjetit količina ratnih razaranja jer su uz moderne staklene nebodere i prodajne centre nalaze totalno srušene zgrade kao da je grad još uvik pod opsadom + vjerovatno nema zgrade koja na svom pročelju nema rupu od metka ili granate! Po središtu imate štandove di se prodaju spženi cd-ovi (posebno se ističe DVD Severininog uratka + bonus track Kozjak)! Nije me toliko začudio broj mladih cura koje pristaju na 100% muslimanstvo pa su zamotane od glave do pete, već trendi pink boje i puma patike koje izviruju ispod LOL Sve svjetske marke imaju svoje dućane - al se cijene za originale nerazlikuju od naših...

Na Beščaršiji (najstariji dio grada) imate desetke malih radnji di se prodaju suveniri i u kojima su slastičarnice i buregdžinica.. e čevapi i pite - to se nesmije propustit - ko vidit Vatikan a nevidit papu :) Meni su se osobno sviše svidili Banjalučki čevapi, al najbolje probajte oboje... Burek - naručuje se u komadima ili u dekagramima (nema trokutastih kao kod nas)... s tim da je burek - samo burek od mesa... ostalo su pite od sira, krumpira, zelja... ?!

Sarajevo se noću totalno promijeni, a izbor zabave je šarolik! Od modernih klubova, šminkerskih pubova, do plesanja po stolovima na ''narodnu''! Moja preporuka je klub ''The club'' iliti kako ga oni zovu ''kod zubara'' (pušta se r'n'b i disco glazba), a upad je 20 kn sa uračunatim prvim gratis pićem! Ex. YU rock glazbe ima u ''Kinoteci''... bude Daleke obale, Film-a. Nije loše ni u ''Boema'' al tek nakon ponoći kad mlađi otiđu kući... prije toga je prezagušljivo! Za po danu kafići u centru.. ima ih mali milijun - ispijanje kave je ko i nama .. dnevni ritual :-) Kad ste se izneredili u dovoljnoj količini nezaboravite - ispred ulaza čeka vas taksi ;-)

Eto... svaki grad ima fontanu ili bunaru koji ako baciš novčić ili se napiješ - vratit ćeš se u taj grad! E pa i to sam na Beščaršiji obavio... :)
napisao: Kole