Poetski Šušur na Korčuli

03_08_2014 / 14:27h  |  Autor: I. Z.
Poetski Šušur na Korčuli

ŠUŠUR! Festival od riči 11. kolovoza na Korčuli predstavlja jedinstveno Pesničenje, priliku da pjesnici odmjere svoje stvaralačke mišiće, a činit će to Irena Delonga Nešić, Marko Tomaš i drugi pjesnici namjernici.

ŠUŠUR! Festival od riči održat će se u ponedjeljak, 11. kolovoza, u Korčuli, na taraci Trepoce kad će brojni autori čitati svoje stihove, a sve u organizaciji Udruge kulturne akcije KULA.

Kome je dosta aktivnog odmora, kupanja, ronjenja, bicikliranja, surfanja i pješačenja, tome će se sigurno svidjeti alternativa - Pesničenje. Naime, ŠUŠUR! Festival od riči predstavlja i u goste poziva jedinstven koncept aktivnog treninga poezije pod imenom Pesničenje. Prilika je to da pjesnikinje i pjesnici, u apsolutnoj kategoriji, slobodnim stilom, odmjere svoje stvaralačke mišiće, predstave postignute rezultate i demonstriraju snagu i fleksibilnost. Sudionici će se mikrofona latiti po principu kružnog treninga, u dvije serije. Svoje pjesničke potencijale predstavit će poznati regionalni i lokalni, korčulanski autori. 

Za posjetitelje treniraju i svoje radove naglas čitaju: Ružica Dević, Irena Delonga Nešić, Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar, Marko Tomaš, Ivan Velisavljević, Višnja Janošević, Bojan Marković, Aleksandar Nikolić, Marko Aksentijević, Tamara BijelićJelena Vidović, Darinka Krstulović, Tugomir Matić i drugi pjesnici namjernici.

Posebna disciplina, pjesnik namjernik, poslije svake runde otvorena je za sve one koji bi svoje stihove pustili u svijet. Dobnih i rodnih ograničenja nema, sudjelovanje je neprocjenjivo, slušanje besplatno, prethodna rezervacija nije potrebna, a od opreme potrebno je samo - uho. Kontraindikacije nepoznate, ozljede su vrlo rijetke, duhovni razvoj učestao. Po završetku pjesničkog okršaja program će se nastaviti uz nastup DJ dua Ewox i Tamarinsky koji će zabavljati okupljene do sitnih jutarnjih sati.

Trening aktivne poezije

Pesničenje je trening aktivne poezije začet 2008. godine u Beogradu kao pokušaj da se pjesništvo približi publici otvorenijim i neformalnijim pristupom koji svima daje mogućnost da se izraze na sceni: pjesnicama i pjesnicima, novima i davnima, početnicima i slavnima, miljenicama i odmetnicima, divljakušama i prijestupnicima, osjetljivim i prevrtljivim, vrijednim i posustalim, ali svakako neodustalim! Kao putujući festival, P(j)esničenje je dosad predstavilo 1000 pjesnika u preko 20 gradova širom regije. Odlikuje se neposrednošću i brojnom posjećenošću, potiče predstavljanje novih autora i afirmiranje nekonvencionalnih vidova pjesničke prezentacije odskačući svojom dinamikom i šarolikom publikom od konzervativnih čitanja poezije.