Ocijeni: + -

Zašto nema subvencija studentima podstanarima?

SC izbjegava dati konkretno pojašnjenje o tome zašto ove godine nema subvencije stanovanja za studente u podstanarstvu. Njihov je česti odgovor da su ove godine svi prijavljeni dobili mjesto u domu i da po njima onda nema studenata u privatnom smještaju. Svi znamo da to nije istina. Po tome bi onda i prethodnih godina subvenciju mogli dobiti samo oni koji su se prijavili za dom a nisu ga dobili. To nije istina, jer manje - više svi su istu dobivali. Dakle, može li SC objaviti službeno da subvencija neće biti i zašto je to tako te tko odlučuje o tome, a tko financira.

Pitali smo:
 
Ocijeni: + -

SC ne izbjegava pitanja!

 Odgovor je uputila ravnateljica Studentskog centra Gordana Raos te ga ovdje prenosimo:

Netočno je ,citiram da „SC izbjegava dati konkretno pojašnjenje o tome zašto nema subvencije stanovanja za studente u podstanarstvu“ ,jer SC Split ,a to osobito kolega rukovoditelj smještaja,a i ja odgovorili smo na svaki usmeni upit i e-mail koji smo dobili na tu temu,a nije ih bilo mnogo, pa je baš svakome podrobno objašnjeno zašto nema subvencije,jer nema nikakvog razloga da se takav odgovor izbjegava dati. Čemu?Po svemu sudeći pojedinci,a vjerujem da ih je samo neznatan broj ne žele prihvatiti odgovor ili u njemu traže neku možebitnu muljažu ili nezakonitost ili eventualno zakidanje nekih prava.

Stoga i ovim putem za sve koji naše dosadašnje odgovore ne mogu ili ne žele prihvatiti, ponovo ističem da ove godine subvencija nije odobrena ni isplaćena jer nije bilo zakonskog osnova niti valjanog razloga za istu. Naime, subvencija odnosno potkrjepa za studente podstanare nije nikakvo stečeno pravo studenata podstanara već je samo mogućnost financijske pomoći koju Studentski centri isplaćuju kad se za to ostvare opravdani razlozi i ispune posebni uvjeti. To što se subvencija do sada dodjeljivala zbog toga što su za nju postojali uvjeti ,ne znači da je to naslijeđeno pravo koje apsolutno pripada podstanarima. Kako je ove akademske godine zbog otvaranja novog studentskog doma došlo do dvostrukog povećanja smještajnih kapaciteta ,to su i svi studenti koji su podnijeli molbe za smještaj isti i dobili. Ranijih godina zbog nedostajućih smještajnih kapaciteta je bio veliki broj studenata koji nisu mogli u redovnom postupku ostvariti pravo na dom,pa su bili prinuđeni tražiti podstanarstvo. To su redovito i bili oni studenti koji su se i natjecali za subvenciju za privatni smještaj,pa je ovaj SC svojom poslovnom odlukom uglavnom skoro svima i odobravao traženu subvenciju. Kako je ove godine svaki student koji je sudjelovao u natječaju za dom isti i dobio to nije bilo osnove niti provoditi natječaj za subvenciju niti istu dodjeljivati. Drugim riječima,za studente koji se nisu uopće natjecali za dom ,sasvim je očigledno da takav jeftiniji smještaj nisu nikad ni željeli već su od početka planirali i odlučili stanovati kao podstanari i bili spremni plaćati tu podstanarsku cijenu . Dakle,po svojoj volji odlučili su stanovati privatno jer su očigledno,za razliku od onih drugih, birali i željeli posebne uvjete stanovanja koje nema domski smještaj i naravno,već unaprijed spremni platiti veću cijenu koju takav smještaj ima. Prema tome,nema nikakvog opravdanog ni ekonomskog razloga subvencionirati privatni smještaj onima kojima je to bio osobni odabir po svojoj volji i po svojoj ugodi,a ne radi toga jer nisu dobili dom i na to bili prinuđeni.Doista,za takvu poslovnu odluku i darežljivost SC-a nema nikakve osnove i u ovako osiromašenom sustavu visokog obrazovanja.

Inače,isplatu potpore za privatni smještaj dodjeljuje Studentski centar iz vlastitih proračunskih sredstava planirajući po svojoj ocjeni ukupni godišnji iznos koji će namijeniti za potporu studentima odnosno određujući ukupni broj potpora podstanarima. Kao i svaka respektabilna i ozbiljna ustanova tako i ovaj SC Split odgovorno gospodari s proračunskim novcem i racionalno ga usmjerava tamo gdje je nedostatan i neophodan,a potreba za njim je,kao što vam je poznato, doista velika za pokriće i drugih područja studentskog standarda i to na dobrobit svih studenata ,a ne samo podstanara.Zbog toga se ove akademske godine odustalo od dodjeljivanja potpora,a naravno sve na temeljem ukupne procjene i u skladu s poslovnim odlukama uprave SC-a.

Nadam se da će navedeno obrazloženje biti podroban odgovor na pitanje.

Odgovorio: Studentski centar, dana: 6/3/2014.
Čekali smo: 0 dana
 
Potpuno novi Žugaj! - za sve žugatore