Ocijeni pitanje: + -

Plaćanje zdravstvenog ako studiram u državi članici EU i imam EKZO.

Student sam. Imam važeću europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) izdanu u mojoj zemlji. Trebam li platiti zdravstveno osiguranje i u svojoj zemlji domaćinu koja je država članica EU-a?

Pitali smo:
 
Ocijeni odgovor: + -

Dovoljno je imati EKZO

NE. Studenti koji odlaze u inozemstvo na kraće razdoblje studiranja mogu se koristiti europskom karticom zdravstvenog osiguranja (EKZO) izdanom u matičnoj zemlji. Stoga ne trebate plaćati zdravstveno osiguranje u zemlji u kojoj studirate. Međutim, trebat ćete plaćati zdravstveno osiguranje u zemlji u kojoj studirate u sljedećim slučajevima:
• ako steknete prebivalište u zemlji u kojoj studirate
• ako počnete raditi u zemlji u kojoj studirate.

Odgovorio: Info zona, dana: 20/12/2019
 


Info zona uslugu servisa Pitaj! nudi na načelu povjerljivosti i anonimnosti. Čak i kada kao korisnik/ca dopustiš objavu pitanja i odgovora, jamči ti se maksimalna anonimnost. Sadržaj pitanja, bez podataka o imenu, prezimenu, broju mobitela i e-mail adresi, Info zona može proslijediti trećoj strani isključivo s ciljem traženje odgovora na tvoje postavljeno pitanje. Korisnici servisa Pitaj! nisu obavezni pri postavljanju pitanja upisati pravo ime i prezime ni broj mobitela i e-mail adresu, no Info zona će s eventualno upisanim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.