Ocijeni pitanje: + -

Srednjoškolci i sezonski rad?

Može li netko u srednjoj školi raditi preko ljeta?

Pitali smo:
 
Ocijeni odgovor: + -

I učenici mogu raditi

Rad učenika u srednjoj školi reguliran je Zakonom o tržištu radaPravilnikom o obavljanju djelatnosti  u svezi sa zapošljavanjem te Pravilnikom o poslovima na kojima maloljetnik može raditi i aktivnostima u kojima smije sudjelovati

Prvi korak je otići u učenički servis. Učenički servis u Splitu (Agencija rada) nalazi se na adresi Šetalište Bačvice 10 (kontakt broj 021 488 947). Učenički servisi postoje i u Pomorskoj školi Split, Turističko-ugostiteljskoj školi i Privatnoj školi Oliva Allegra. Za posredovanje za rad maloljetnog redovnog učenika učenički servis mora imati pisanu suglasnost njegovog roditelja ili skrbnika, a za učenika mlađeg od 15 godina i pisanu suglasnost inspektora rada.

Učenici smiju raditi samo za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora. Puno radno vrijeme maloljetnog redovnog učenika ne smije biti dulje od sedam sati dnevno i 35 sati tjedno (iznimno, puno radno vrijeme maloljetnog redovnog učenika koji je navršio 15 godina života može biti osam sati dnevno i 40 sati tjedno); maloljetni redovni učenik koji dnevno radi više od 4 sata i 30 minuta ima pravo na odmor od najmanje 30 minuta i na tjedni odmor u trajanju najmanje 48 sati neprekidno; između dva uzastopna radna dana učenik ima pravo na odmor od najmanje 14 sati neprekidno; zabranjen je rad u razdoblju između 20 sati uvečer i 6 sati prije podne.

Odgovorio: Info zona, dana: 2/7/2019
 


Info zona uslugu servisa Pitaj! nudi na načelu povjerljivosti i anonimnosti. Čak i kada kao korisnik/ca dopustiš objavu pitanja i odgovora, jamči ti se maksimalna anonimnost. Sadržaj pitanja, bez podataka o imenu, prezimenu, broju mobitela i e-mail adresi, Info zona može proslijediti trećoj strani isključivo s ciljem traženje odgovora na tvoje postavljeno pitanje. Korisnici servisa Pitaj! nisu obavezni pri postavljanju pitanja upisati pravo ime i prezime ni broj mobitela i e-mail adresu, no Info zona će s eventualno upisanim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.