Ocijeni pitanje: + -

Rad u Švedskoj nakon ulaska

Hoće li se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju pojednostavniti procedura za rad Hrvata u Švedskoj?

 
Ocijeni odgovor: + -

Znat ćemo kad uđemo!

Iz ureda glasnogovornika MVEP odgovorili su nam da će kao i u posljednjem valu proširenja 2004. i 2007. godine, države članice EU-a moći zadržati mogućnost uvođenja prijelaznog razdoblja koje se odnosi na slobodno zapošljavanje radnika u državama članicama EU-a. Dakle, postoji mogućnost da će se pojedine države članice nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji odlučiti za uvođenje sličnih privremenih ograničenja i za hrvatske radnike po principu 2+3+2, tj. početno ograničenje pristupu tržištu rada od 2 godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još 3 godine te uz opravdan razlog za dodatne 2 godine.

Hoće li pojedine države članice EU-a privremeno ograničiti slobodno zapošljavanje hrvatskih radnika, pa tako i Švedska, znat ćemo uoči ulaska Hrvatske u EU.

- U slučaju takvih privremenih ograničenja hrvatski radnici će i dalje moći raditi u tim zemljama uz prethodno dobivanje radne dozvole - istaknuli su u odgovoru.


Iskoristilil su priliku napomenuti da detaljnije informacije o pitanjima ulaska RH u EU, pregovorima i općenito EU tematici potražite u sljedećim publikacijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj: mvep.hr, eu-referendum.hr, mvep.hr, delhrv.ec.europa.eu.

 


Info zona uslugu servisa Pitaj! nudi na načelu povjerljivosti i anonimnosti. Čak i kada kao korisnik/ca dopustiš objavu pitanja i odgovora, jamči ti se maksimalna anonimnost. Sadržaj pitanja, bez podataka o imenu, prezimenu, broju mobitela i e-mail adresi, Info zona može proslijediti trećoj strani isključivo s ciljem traženje odgovora na tvoje postavljeno pitanje. Korisnici servisa Pitaj! nisu obavezni pri postavljanju pitanja upisati pravo ime i prezime ni broj mobitela i e-mail adresu, no Info zona će s eventualno upisanim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.