Ocijeni pitanje: + -

Prvostupnica primaljstva: kako u Njemačku?

 Završila sam srednju školu za primalje i nastavila školovanje kao prvostupnica primaljstva u Splitu te me zanima koje su moje mogućnosti i uvjeti traženja posla u Njemačkoj. Osim toga, zanima me konkretno mora li imati odrađen državni ispit i staž u RH da bih mogla zatražiti dozvole za posao u Njemačkoj, te koja je procedura.

 
Ocijeni odgovor: + -

Zaposlenje može i bez stručnog ispita, ali...

Informacije o uslugama koje pružamo možete pronaći na internetskom portalu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u dijelu EURES, gdje ćete pronaći i kontakte na EURES savjetnike kojima se možete i direktno obratiti za pitanja.

Sve informacije o mogućnostima života i rada na području Europske unije, te Norveške, Islanda i Lihtenštajna kao i Švicarske možete pronaći na stranici mreže EURES.

Naime, kada se radi o tržištu rada Njemačke ono je za hrvatske državljane ograničeno, što znači kako je poslodavac obavezan ishoditi radnu dozvolu za radnika kojega želi zaposliti. No, postoje neke iznimke za Njemačku:
- tako građani koji imaju visokoškolsko obrazovanje i koji prihvate posao sukladno tom obrazovanju najvjerojatnije neće trebati radnu dozvolu;
- naučnici koji u Njemačkoj žele apsolvirati izobrazbu u trajanju od najmanje dvije godine također neće trebati radnu dozvolu;
- isto vrijedi i za sezonske radnike koji mogu raditi u Njemačkoj u trajanju do šest mjeseci unutar jedne kalendarske godine.

Informacije o uvjetima državnog ispita i staža te o proceduri dobivanja posla u struci detaljno opisuje njemačka stranica za to nadležna. Ukoliko osoba nema položen stručni ispit u Hrvatskoj, moguće je dobiti zaposlenje ali isključivo kao pomoćno osoblje, ili započeti školovanje u Njemačkoj ispočetka. Dobro poznavanje njemačkog jezika (često se traži i razina B2) je obavezno.

Konkretno, kada se radi o reguliranoj profesiji kao što je primaljstvo, svakako će se trebati provesti postupak priznavanja, a kako svaka zemlja primjenjuje svoje zakonodavstvo informacije za svaku zemlju mogu se pronaći na linku.

Više informacija vezanih uz svoju struku možete dobiti i pri Hrvatskoj komori primalja u dijelu portala EU kutak.

Odgovorio: Hrvatski zavod za zapošljavanje - EURES, dana: 14/8/2014
 


Info zona uslugu servisa Pitaj! nudi na načelu povjerljivosti i anonimnosti. Čak i kada kao korisnik/ca dopustiš objavu pitanja i odgovora, jamči ti se maksimalna anonimnost. Sadržaj pitanja, bez podataka o imenu, prezimenu, broju mobitela i e-mail adresi, Info zona može proslijediti trećoj strani isključivo s ciljem traženje odgovora na tvoje postavljeno pitanje. Korisnici servisa Pitaj! nisu obavezni pri postavljanju pitanja upisati pravo ime i prezime ni broj mobitela i e-mail adresu, no Info zona će s eventualno upisanim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.