Ocijeni pitanje: + -

Studij u drugim zemljama EU: koji su uvjeti?

Imam hrvatsko državljanstvo, a srednju školu završavam u BiH. Želim studirati u nekoj od država EU, odnose li se na mene jednaki uvjeti kao na učenike koji su završili srednju školu u Hrvatskoj (kako se upisati na strani fakultet sa svjedodžbama iz BiH i hrvatskim dokumentima)?

Pitali smo:
 
Ocijeni odgovor: + -

Prvi korak: priznavanje svjedodžbi u RH

Prvi je korak postupak priznavanja svjedodžbi stečenih u BiH. S obzirom na vrstu kvalifikacije, razlikuju se:

a) priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija o završenom osnovnom i o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja – u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje;

b) priznavanje inozemnih školskih kvalifikacija o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja – u nadležnosti Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Uvjeti za upis na inozemni fakultet razlikuju se od fakulteta do fakulteta pa je za tu informaciju potrebno obratiti se direktno obrazovnoj ustanovi u kojoj potencijalni student želi studirati, ali najprije potrebno da se u Hrvatskoj priznaju svjedodžbe stečene u inozemstvu jer nakon toga, kakvi god bili uvjeti, isti su kao i za nekoga tko je srednju školu završio u Hrvatskoj.
Odgovorio: Info zona, dana: 18/9/2015
 


Info zona uslugu servisa Pitaj! nudi na načelu povjerljivosti i anonimnosti. Čak i kada kao korisnik/ca dopustiš objavu pitanja i odgovora, jamči ti se maksimalna anonimnost. Sadržaj pitanja, bez podataka o imenu, prezimenu, broju mobitela i e-mail adresi, Info zona može proslijediti trećoj strani isključivo s ciljem traženje odgovora na tvoje postavljeno pitanje. Korisnici servisa Pitaj! nisu obavezni pri postavljanju pitanja upisati pravo ime i prezime ni broj mobitela i e-mail adresu, no Info zona će s eventualno upisanim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.