Ocijeni pitanje: + -

Što u RH kad istospolni partneri ozakone vezu u EU?

- Kakva prava imaju hrvatski državljani u Republici Hrvatskoj koji su svoje istospolno partnerstvo ozakonili u nekoj od država Europske unije u kojima je to pitanje zakonom uređeno? – pitanje je koje smo postavili Damiri Božić, službenici za informiranje pri Ministarstvu uprave.

Pitali smo:
 
Ocijeni odgovor: + -

Ne mogu im se priznati prava

- U Republici Hrvatskoj, trenutno nije omogućeno sklapanje istospolnog braka. Istospolni brakovi, koje hrvatski državljani sklope u inozemstvu, ne mogu se stoga upisati u državne matice u Republici Hrvatskoj niti se mogu priznati prava koja proizlaze iz istospolnog braka. U Republici Hrvatskoj Zakonom o istospolnim zajednicama (Narodne novine broj 116/03) uređena je istospolna zajednica te pravni učinci takve zajednice - stoji u objašnjenju Ministarstva uprave.

Odgovorio: Ministarstvo uprave RH, dana: 5/6/2013
 


Info zona uslugu servisa Pitaj! nudi na načelu povjerljivosti i anonimnosti. Čak i kada kao korisnik/ca dopustiš objavu pitanja i odgovora, jamči ti se maksimalna anonimnost. Sadržaj pitanja, bez podataka o imenu, prezimenu, broju mobitela i e-mail adresi, Info zona može proslijediti trećoj strani isključivo s ciljem traženje odgovora na tvoje postavljeno pitanje. Korisnici servisa Pitaj! nisu obavezni pri postavljanju pitanja upisati pravo ime i prezime ni broj mobitela i e-mail adresu, no Info zona će s eventualno upisanim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.