Ocijeni pitanje: + -

Koji su kriteriji za Euro?

U brošuri "100 pitanja o europskim integracijama“ u izdanju Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potražili smo odgovor na pitanje - koje kriterije Hrvatska treba ispunti da bi kao nacionalnu valutu mogla koristiti euro.

 
Ocijeni odgovor: + -

4 su kriterija uz punopravno članstvo

Osim kriterijima punopravnog članstva u Europskoj uniji, Hrvatska bi trebala udovoljiti i kriterijima konvergencije, a oni su: 

a) visok stupanj cjenovne stabilnosti – stopa inflacije ne smije biti viša od 1,5% u odnosu na stopu inflacije u prve tri zemlje s najstabilnijim cijenama; 
b) smanjenje prekomjernog javnog duga i proračunskog deficita; 
c) postizanje stabilnog tečaja; 
d) prosječne nominalne dugoročne kamatne stope ne smiju biti više od 2% u odnosu na kamatne stope triju zemalja Unije s najnižom stopom inflacije. 

 


Info zona uslugu servisa Pitaj! nudi na načelu povjerljivosti i anonimnosti. Čak i kada kao korisnik/ca dopustiš objavu pitanja i odgovora, jamči ti se maksimalna anonimnost. Sadržaj pitanja, bez podataka o imenu, prezimenu, broju mobitela i e-mail adresi, Info zona može proslijediti trećoj strani isključivo s ciljem traženje odgovora na tvoje postavljeno pitanje. Korisnici servisa Pitaj! nisu obavezni pri postavljanju pitanja upisati pravo ime i prezime ni broj mobitela i e-mail adresu, no Info zona će s eventualno upisanim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.