Znanstveni Oskar za FFZG

Znanstveni Oskar za FFZG

U idućih će se pet godina istraživati arhitektonska kultura na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate.

Hrvatska ima prvi projekt iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC).
Dr. sc. Jasenka Gudelj, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prva je hrvatska znanstvenica iz područja društvenih i humanističkih znanosti čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće (ERC) odabralo za financiranje, piše mobilnost.hr. Projekti ERC-a smatraju se najznačajnijim znanstvenim projektima koji se dodjeljuju znanstvenicama i znanstvenicima koji se ističu izvrsnošću u svojem području istraživanja. Pri pripremi projektnog prijedloga dr. Gudelj je koristila potpore Hrvatske zaklade za znanost i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Istraživanje Jadrana
U idućih će pet godina trajanja projekta dr. sc. Gudelj i njezin tim istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate. - Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene - naglašava dr. sc. Gudelj.

Zaposlit će se pet mladih istraživača
Osim voditeljice, istraživački tim čine dr. sc. Ana Marinković i dr. sc. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru te još pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti upravo na projektu. Tim će surađivati i s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Vrhunska znanost u Hrvatskoj

Projekt dr. sc. Gudelj odabran je u elitno društvo od 78 projekata od 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. Dodatnu vrijednost projekta donose sredstva za radna mjesta za mlade istraživače, ali i za međunarodnu diseminaciju rezultata. - Kolegica Gudelj je ovime pokazala, osvajajući zapravo Filozofskom fakultetu znanstvenog oskara, da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost, te da su hrvatski istraživači iz područja društvenih i humanističkih znanosti konkurentni na europskoj i svjetskoj razini, iako u domaćoj javnosti to nije dovoljno prepoznato - naglašava prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta dr. sc. Dragan Bagić.
Ostvarivanje potpore za ovaj projekt svjetski je uspjeh ne samo za dr. sc. Jasenku Gudelj i njezin tim, već i za Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te hrvatsku humanistiku u cjelini.

Dr. sc. Jasenka Gudelj, diplomirala je i magistrirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a doktorirala je 2008. godine pri School for Advanced Studies Venice u Italiji te joj je zbog međunarodne vrijednosti njene disertacije dodijeljena dodatna titula Doctor Europaeus. Poslijedoktorski se usavršavala pri Sveučilištu u Pittsburghu (SAD) i Institutu Max-Planck za povijest umjetnosti u Rimu. Od 2000. zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dobitnica je i više nagrada (Državna nagrada za znanost, Povelja Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske). Predaje i istražuje teme iz povijesti umjetnosti i arhitekture od 15. do 20. stoljeća.

Info zona Facebook