Znanost, a ne šutnja!

20_04_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Marš za znanost
Znanost, a ne šutnja!

22. travnja, na Dan planeta Zemlje, znanstvenici cijelog svijeta Maršem za znanost staju u obranu slobode istraživanja, propitkivanja i urođene ljudske znatiželje. Kao uvod u subotnji marš, u četvrtak 20. travnja u 18h organizira se znanstveni kafić u kavani Lvxor.

22. travnja, na Dan planeta Zemlje, znanstvenici cijelog svijeta izlaze iz svojih laboratorija, ureda i predavaonica te, udruženi sa svima kojima su znanost i obrazovanje temeljeno na znanosti važni, na simboličan način ovim maršem, Maršem za znanost staju u obranu slobode istraživanja, propitkivanja i urođene ljudske znatiželje.

Maršem za znanost se i Hrvatska pridružuje globalnom pokretu koji je početkom ove godine, na tradiciji obilježavanja Dana planete Zemlje, spontano nastao kao reakcija na odluke američke administracije kojima se u pitanje dovode znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja, ali i ugrožavaju sloboda i javno financiranje znanosti. Kako su slični problemi prepoznati diljem svijeta, pokret je ubrzo postao globalan. Uključile su se desetine tisuća ljudi, posebice mladih znanstvenika, te se 22. travnja organizira više od pet stotina marševa na svim kontinentima diljem svijeta.

U Hrvatskoj je upravo danas Marš za znanost potrebniji nego ikad jer su i kod nas ugrožene osnovne postavke znanosti, znanja i znanstvenog rada, a sve društvene vrijednosti i kriteriji su srozani do dna. Hrvatski Marš za znanost će se održati u Zagrebu, Splitu i Rijeci, gdje kreću u 11h.

22. travnja Split se također pridružuje globalnom maršu za znanost. Grad Split je i sveučilišni grad sa Sveučilištem u Splitu koje je drugo po veličini sveučilište u Hrvatskoj s 25.000 studenata. Želja je pokazati da je Split bio i još uvijek jest znanstveni grad, grad istraživanja i inovacija, grad koji je poželjan ne samo studentima iz bliže oklice već i studentima iz cijelog svijeta,

Izborom puta marša u Splitu želi se upozoriti na potpuno povlačenje znanosti, obrazovanja (zatvorene su knjižnice, biblioteke i pretovrene u fast foodove), studenata i općenito života iz povijesne jezgre i sve većom kapitulacijom grada pred turistima. Pozivaju se svi znanstvenici/ice Splita da nam se pridruže, a posebno one znanstvene institucije koje se još uvijek nalaze u jezgri da izađu iz svojih ureda, otvore se prema javnosti, uspostave komunikaciju s građanima i građankama svoga grada, te da se aktivno uključe u oblikovanje društvenih politika grada.

Marš započinje u subotu u 11h ispred nekadašnje Sveučilišne knjižnice u Đardinu, spustit će se preko Hrvojeve ulice gdje je nekad bio dio Ekonomskog, Pomorskog i Filozofskog fakulteta, preko Poljane kraljice Jelene, odnosno pored Instituta Ivo Pilar te Filozofskog fakulteta u Splitu – prostor koji je pod sve većim pritiskom da znanstvenici isele i da prepuste tu atraktivnu lokalciju hotelima i hostelima, zatim će se spustiti Ulicom Marka Marulića ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Voćnom trgu i završiti na Rivi u pet do podne.

Kao uvod u subotnji marš, u četvrtak 20. travnja u 18h organizira se znanstveni kafić u kavani Lvxor, naziva „Zašto marširati za znanost“ gdje će znanstvenici dr.sc. Maja Miše, Marie Curie postdoktorand, Filozofski fakultet Split, prof.dr.sc. Frano Barbir, FESB, izv.prof.dr.sc. Nikola Godinović, FESB, i Andrea Jović, studentica 4. godine hrvatskog i engleskog jezika i književnosti, govoriti o tome kakav je status znanosti i znanstvenika danas u svijetu i Hrvatskoj, kako vratiti povjerenje javnosti i politike u znanost, kako je to baviti se znanošću u Hrvatskoj i kako se to razlikuje u odnosu na inozemna iskustva i zašto 22. travnja treba marširati za znanost.

Kada su ugroženi znanost i obrazovanje, ugroženi su sami temelji našega društva i blagostanja. Bez nepristranih činjenica, informiranih građanki i građana i slobodne potrage za istinom, Hrvatska i svijet ne mogu biti mjesto u kojem će naša djeca moći živjeti, rasti, prosperirati, imati pravo voljeti koga god i na koji god način žele. Obrazovanje i znanost trebaju zato biti temelji svakog modernog društva!

Vrijeme je! Pridružite se svi 22. travnja na hrvatskom i svjetskom Maršu za znanost!

Science not silence (znanost, a ne šutnja)!

Više informacija na službenim i Facebook stranicama Marša za znanost.