Zgodne žene spašavaju stvar

23_08_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Skribonauti
Zgodne žene spašavaju stvar

Šesto izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar, u organizaciji udruge Skribonauti, ovog se ljeta prvi put održava na dvije lokacije. Festival se seli i na Biševo gdje će se predstaviti buduće rezidencije za pisce i spisateljice.

Šesto izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar, u organizaciji udruge Skribonauti, ovog se ljeta prvi put održava na dvije lokacije. Festival se tako iz Splita seli na otok Biševo u sklopu inicijative oživljavanja najudaljenijeg naseljenog pučinskog otoka i prvog predstavljanja buduće rezidencije za pisce i spisateljice koja se na otoku pokreće.

Festival će se otvoriti uličnom akcijom koja će kroz poeziju podsjetiti na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare, knjižare Morpurguo te nemarnog odnosa prema kulturi i staroj gradskoj jezgri. Cilj je kao i prošle godine knjižaru Morpurgo učiniti mjestom knjige i književnosti barem na jedan dan.

U suradnji s Marvlvs književnim i jazz barom, u petak 24. kolovoza u 19 sati, Skribonauti će ugostiti dvije dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike/kinje, novopečenu dobitnicu Mariju Deajnović i iskusnu Irenu Delonga Nešić, kroz koncept unakrsnog intervjua u sklopu kojeg ćete se imati prilike upoznati s njihovom poezijom, mogućnostima koje najveća pjesnička nagrada otvara te onima koje bi možda mogla otvarati.

Za kraj festivala program se seli na otok Biševo, u mjesto Poje gdje će se u subotu, 25. kolovoza u 18.30 održati program nazvan Čitanje moru u kojem sudjeluju Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica. Riječ je o čitanju u javnom prostoru na lokalitetu buduće rezidencije za pisce i spisateljice. Cilj ovog događaja je upoznati malobrojne stanovnike otoka s rezidencijalnim programom za pisce i spisateljice, a samu rezidenciju po prvi put predstaviti javnosti.

Valja napomenuti da se ovaj događaj i cijeli budući rezidencijalni program odvija u suradnji s inicijativom Biševo Island Artist Reisdency koje u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti već dvije godine uspješno na ugošćuje likovne umjetnike/ice na otoku.

Više informacija na Facebook stranici događaja.