Zgodne žene spašavaju stvar

02_11_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Skribonauti
Zgodne žene spašavaju stvar

Zgodne žene spašavaju stvar peto je izdanje festivala, namijenjenog promociji ženskog stvaralaštva. Festival donosi dva događanja: predstavljanje zbirke priča “O ljubavi, batinama i revoluciji” autorice Nore Verde i umjetničku akciju Živa knjižara.

Zgodne žene spašavaju stvar peto je izdanje festivala, namijenjenog promociji ženskog stvaralaštva te kreiranja i propitivanja kulturnog i umjetničkog djelovanja iz feminističke perspektive. Festival će se održati 3. i 4. studenog u Splitu.

Ovogodišnji program donosi dva događaja: predstavljanje zbirke priča “O ljubavi, batinama i revoluciji” autorice Nore Verde i umjetničke akcije Živa knjižara kojom se upozorava na odnos prema književnosti i kulturi u lokalnoj zajednici. U akciji sudjeluju Nada Topić, Nora Verde, Marija Rakić Mimica i Olja Savičević Ivančević. Festival Zgodne žene spašavaju stvar se odvija u suradnji s Info zonom.

Program:

Petak, 03. studenog, Caffe bar Chilton, 21:00

Predstavljanje zbirke priča "O ljubavi, batinama i revoluciji" autorice Nore Verde. Treće prozno izdanje obuhvaća priče žena različitih dobi i životnih iskustava oko tema ljubavi, nasilja i revolucije, svakodnevnih otpora i prkosa kao alata za preživljavanje i življenje.

Subota, 4. studenog, Pjaca (Ispred knjižare Morpurgo), 12:00


Živa knjižara*
Unatoč obećanjima da će najstarija knjižara u gradu Splitu i jedna od najdugovječnijih uopće otvoriti svoja vrata u rujnu, to se nije dogodilo i nema najava da će se dogoditi. Grad koji je nekoć imao čak sedam knjižara u uskom krugu oko Pjace danas je grad u kojem se knjige jedva pronalaze. Ne bi li upozorili na pogubnu praksu sužavanja prostora za kulturu i njegovog ustupljivanja komercijalnim i turističkim djelatnostima, udruga Skribonauti organiziraju Živu biblioteku pred knjižarom Morpurgo u subotu, 4. studenog, u 12 sati, da barem jedan dan ponovo povežu knjižaru s gradom i grad s knjigom.

U sklopu Žive knjižare moći ćete “posuditi”:
Nadu Topić, autoricu knjige “Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja”, koja će pružiti kratki uvod u povijest knjižare ta nam pokazati zašto je knjižara Morpurgo bila i ostala važni centar kulture u Splitu. Autorica će s nama i podijeliti i ulomak iz svoje hvaljenje knjige “Male stvari”.

Noru Verde, koja će pročitati priču iz svoje najnovije zbirke “O ljubavi batinama i revoluciji”.

Mariju Rakić Mimicu, dobitnicu Nagrade Prozak koja će čitati priču iz svog iščekivanog prvijenca.

Olju Savičević Ivančević, nagrađivanu pjesnikinju, autoricu kratkih priča i romana koja će s vama podijeliti ulomak iz svog romana “Pjevač u noći”.

*Napomena: Osnovno pravilo Žive knjižare je to da su sva pitanja dobrodošla, zato pitajte.