Zaustavite rezanje znanosti

15_11_2012 / 12:32h  |  Autor: Antonija Kuzmanić
Zaustavite rezanje znanosti

Kako je krajem rujna već odlučeno da će rezovi obuhvatiti sve dijelove proračuna, očito je da neće mimoići ni znanost. Kako bi sačuvali svoj dio kolača, skupina prestižnih europskih znanstvenika pokrenula je kampanju na europskoj razini...

U moru mjera štednje koje već duže vrijeme vladaju medijskim prostorom, vijest o onoj koja je digla znanstvenu zajednicu na noge, prošla je relativno nezapaženo. Naime, u Bruxellesu se 22. studenog sastaju vodeći ljudi Europske unije kako bi postigli dogovor oko novog proračuna koji se odnosi na financiranje EU u razdoblju od 2014. do 2020. Kako je krajem rujna već odlučeno da će rezovi obuhvatiti sve dijelove proračuna, očito je da neće mimoići ni znanost. Trenutno je za taj segment predloženo 90 milijardi eura kroz program Horizont 2020. koji bi trebao unaprijediti istraživanje diljem kontinenta te omogućiti egzistenciju vrhunske znanosti čije je financiranje ionako pod velikim udarom lokalnih vlada.

Kako bi sačuvali svoj dio kolača, skupina prestižnih europskih znanstvenika (među kojima su i 42 dobitnika Nobelove nagrade, a među njima i Serge Haroche, ovogodišnji dobitnik iz područja fizike) pokrenula je kampanju na europskoj razini koju je otpočela otvorenim pismom podižući svijest o važnosti znanosti u društvo apelirajući u isto vrijeme na europske čelnike i podsjećajući ih na dana obećanja. Vrlo se lako može postaviti pitanje o opravdanosti ovog zahtjeva koji dolazi u vrijeme svjetske krize i visoke nezaposlenosti u velikom broju zemalja članica. Međutim, znanstvenici ističu kako upravo znanost može pomoći pri pronalasku rješenja brojnih gorućih problema našeg vremena, kao što su novi načini prikupljanja energije, novi oblici proizvodnje i same vrste proizvoda, bolje razumijevanje načina na koji funkcioniraju društva te kako poboljšati samo društveno uređenje. Posljedica ovih rezova koje se istraživači najviše boje jest činjenica da bez dovoljnog ulaganja u znanost, Europa jednostavno neće više biti konkurentna na svjetskom tržištu te će se mnogi mladi znanstvenici radije opredijeliti za odlazak s kontinenta.

Ako se bavite znanošću i želite podržati ovu akciju, koja se automatski tiče i Hrvatske njenim ulaskom u Europsku uniju, možete potpisati peticiju na sljedećoj poveznici no-cuts-on-research.eu te se pridružiti skupini od preko 500 hrvatskih znanstvenika koji su to već učinili. Na istoj adresi možete pročitati i otvoreno pismo u cijelosti.