Mladi bi radili i za 1600 kuna

15_06_2012 / 23:45h  |  Autor: Antonia Stipić
Mladi bi radili i za 1600 kuna

Iako je dobro posjećena tribina na trenutak prerasla u prepucavanje nauštrb aktivnog sudjelovanja publike, prisutnima je rasvijetlila nedoumice i javnosti pokazala interes mladih da dobiju priliku za prvi posao u struci pa makar i za simboličnih 1600 kuna naknade.

Što nam donosi Zakon o poticanju zapošljavanja naziv je tribine koju je Savjet mladih Grada Splita organizirao u četvrtak u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, uz nazočnost predstavnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Grada Splita, Udruge poslodavaca, splitskog Sveučilišta i Zavoda za zapošljavanje.

Mjera kojom se omogućava godina dana stručnog osposobljavanja za rad i stjecanje toliko traženog iskustva donijela je brojne kontraverze koje je ovom prigodom pokušao razjasniti osobno ministar Mirando Mrsić. Cilj mjere je i potaknuti poslodavce da, unatoč krizi, otvaraju pripravnička mjesta i da se mladima omogući posao za koji su školovani.

Predstavnik poslodavaca, Hrvoje Marušić, nije oduševljen mjerom, a požalio se na nepripremljenost mladih za tržište rada i stvarne poslovne izazove te neadekvatnost obrazovnog sustava. Smatra da će ovu mjeru koristiti uglavnom javni sektor te se iskreno pribojava kadrova koji će proći takvo mentorstvo. Očekuje porezne olakšice za poslodavce koji primaju mlade pripravnike jer smatra da u protivnom nitko neće imati volje za dodatno besplatno osposobljavanje mladih. Također se zalaže za obveznu stručnu praksu u sklopu visokog školovanja. Pribojava se i zloupotreba uz koje će poslodavci ovim mjerama dobiti jeftinu visokoobrazovanu radnu snagu koju će koristiti za poslove nižeobrazovanih kadrova.

Rektor Ivan Pavić replicirao je na teze o neadekvatnosti obrazovanja podatkom da se osobno kao gostujući predavač na inozemnim sveučilištima uvjerio kako naš visokoškolski sustav nimalo ne zaostaje. Dodao je da se upisne kvote prilagođavaju tržištima rada, ali i da Hrvatska uopće nema strategiju razvoja.

Dogradonačelnica Anđelka Visković pohvalila se da je Grad Split u skladu s novim mjerama objavio natječaj za primanje 20 mladih ljudi u službu te su zaprimili čak 650 zamolbi, a potaknut će se i gradska poduzeća na primanje pripravnika.

Mladi u publici upozorili su da mjere ne uključuju osobe sa srednjim strukovnim obrazovanjem te da će osobe sa radnim iskustvom van struke mogućnost ovakvog rada dobiti tek od 2013. godine, a iznesena su i iskustva studiranja koja ne omogućavaju stjecanje praktičnih znanja. Dio ih se obradovao informacijom da će za struke kao što su pravo ili arhitektura, gdje je potrebno više godina prakse za polaganje državnog ili stručnog ispita, biti omogućeno produženje ugovora.

Iako je dobro posjećena tribina na trenutak prerasla u prepucavanje Vlade, poslodavaca i Sveučilišta nauštrb aktivnog sudjelovanja publike, prisutnima je rasvijetlila nedoumice i javnosti pokazala interes mladih da dobiju priliku za prvi posao u struci pa makar i za simboličnih 1600 kuna naknade.