Zanemarena borba navijača

Zanemarena borba navijača

- Svi problemi u nogometu mogu se riješiti putem demokratskih odnosa i transparentnosti, a jedini problem jest sporost tog procesa – bio je zaključak sociologa Renata Matića na samom kraju rasprave o temi nogometa kao žarišta aktivizma.

 Ugledni sociolog Renato Matić gostovao je u Info zoni u srijedu, 29. travnja, a razlog njegovog dolaska bilo je predavanje o aktualnoj temi: Nogomet kao žarište aktivizma.

Nogomet kao primjer demokracije

Matić je iznio svoje stavove u kratkom uvodu pojašnjavajući da živimo u društvu bez demokratske tradicije, a da je upravo nogomet primjer demokratske organizacije. Istaknuo je da kultura, za razliku od politike i ekonomije, ima neograničene mogućnosti komunikacije te da je jezik njen najbitniji simbol. Dok interesne političke i ekonomske skupine imaju za cilj sačuvati stečeno bogatstvo i moć, ostale skupine zbog manjka moći imaju višak frustracije. - Događaju se ideološki sukobi bez dijaloga na području simbola - rekao je Matić te nadodao da u nogometu vlada komunikacija u rasponu od fizičkih sukoba do dijaloga. Nakon uvoda uslijedila su pitanja kojih nije nedostajalo. - Zašto se ne može maknuti fokus s nogometa i početi ulagati u razvijanje amaterskog sporta - bilo je pitanje, a žustri odgovor stigao je iz publike: - Kako možete pričati o tome? Hajduk je u 4 godine dobio samo 2 milijuna kuna za obnovu travnjaka - kazao je jedan od posjetitelja. Matić je nadodao da se oko nogometa vrti puno novaca te da ljudi daju i žive za nogomet, no da je u tom kontekstu pitanje zašto se u Hrvatskoj razvija ideja da nogomet uzima novce drugim sportovima.

Zanemarena borba navijača

- Navijači traže da sve vezano za hrvatski nogomet bude transparentno, zašto je ta naša borba zanemarena od javnosti i političara - uslijedilo je drugo pitanje iz publike. - Navijačke skupine nisu svjesne svog utjecaja - započeo je Matić te nastavio: - Mi smo protiv političara, a od njih tražimo da nam riješe probleme iako znamo da su nesposobni – poentirao je i napomenuo da se u medijima ne pišu pozitivne priče vezane za Hajduk i Torcidu. - Najveći su problem mediji koji su potplaćeni - komentirao je netko iz publike i osvrnuo se na činjenicu da je Hajduk vratio 60 milijuna kuna duga, ali da to mediji nisu prenijeli. - Uvijek se piše samo o negativnim stvarima vezanima za Hajduk i njegove navijače - bio je zaključak. Nastavilo se zatim pričati o Hajdukovu vodstvu i želji drugih navijačkih skupina da imaju privatnog gazdu. Matić je rekao da se navijači, primjerice oni Osijeka i Rijeke, distanciraju od kluba, a da se na takav način reže kritički potencijal, što nije slučaj s Hajdukom. - U Zagrebu su poluge, tamo je skoncentrirano sve što treba da bi se zaustavila demokratska inicijativa - pojasnio je Matić manjak demokratske svijesti na primjeru Dinama. - Ako je Torcida dobro organizirana u borbi za klub, zašto se ne organiziraju u drugim područjima? - bilo je još jedno pitanje iz publike. - Ne može Torcida svima pomoći, priključite se vi Torcidi - odvratio je jedan od navijača kroz smijeh.

- Svi problemi u nogometu mogu se riješiti putem demokratskih odnosa i transparentnosti, a jedini problem jest sporost tog procesa – bio je zaključak Matića na samom kraju rasprave.

Info zona Facebook