Zaglumi u GKM-u

17_09_2015 / 10:00h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: GKM Split
Zaglumi u GKM-u

Gradsko kazalište mladih Split vrši upis novih članova u čak pet različitih studija za djecu i mlade. Uz već dobro poznate grupe Dječjeg dramskog studija i Dramskog studija za mlade, od ove su godine organizirana i tri nova studija.

Gradsko kazalište mladih Split vrši upis novih članova u čak pet različitih studija za djecu i mlade. Uz već dobro poznate grupe Dječjeg dramskog studija i Dramskog studija za mlade, od ove su godine organizirana i tri nova studija, Dramski studio na engleskom jeziku, Jezično-komunikacijski studio te novi Plesni studio. Studiji su namijenjeni djeci i mladima od 1. razreda osnovne škole do studentske dobi.

Upisi se vrše do kraja rujna ili do popune nastavnih skupina, radnim danom u prostorijama Gradskog kazališta mladih na Prokurativama, ili na telefon 021 344-979.

Dramski studio na engleskom jeziku i Jezično-komunikacijski studio vode Nina Kupusović, prof. logoped, i Maja Matas, prof. engleskog i hrvatskog jezika. Cilj je Dramskog studija na engleskom jeziku razvijanje sposobnosti kreativnog izražavanja na engleskom jeziku, a uz pomoć dramskih igara, likovnih i glazbenih elemenata, polaznici (učenici viših razreda osnovne škole i početnih razreda srednje škole) će ne samo poboljšati i aktivirati znanje jezika, nego i upoznati zakone i etape scenskog stvaralaštva. Za dramski studio na engleskom jeziku biti će organizirana audicija.

Svrha, cilj i zadatak Jezično-komunikacijskog studija jest razvijanje verbalnih i izražajnih sposobnosti djeteta. Od pravilnog disanja i izgovora, do poboljšanja rječnika.
Uz prikladne dramske igre, djeca će lakše prevladati komunikacijske poteškoće i inhibicije te razviti ljubav prema jeziku.

Ovogodišnji program plesnog studija, pod vodstvom plesne pedagoginje Vernone Mihanović, nosi ime Plesna priča. Uz elemente jazz-dancea i drugih suvremenih oblika plesnog izražaja, mladi polaznici će tijekom godine uvježbavati nastup za završnu izvedbu - priču ispričanu tijelom i pokretom.

U okviru Dječjeg dramskog studija najmlađi polaznici poučavaju se osnovama glume u radioničkom obliku kazališne edukacije. Kod polaznika se razvija koncentracija, pronicljivost i samopouzdanje te maštovitost i kreativnost, a posebno se radi na pravilnom izražavanju i bogaćenju rječnika te na izražajnosti pokreta i njihove koordinacije. Voditeljice ovog studija su glumica Nada Kovačević i učiteljica Ivana Bačić.

Dramski studio za mladež GKM-a okuplja srednjoškolce, studente te ostalu mladež. Polaznici se na radionicama upoznavaju sa svijetom kazališta i glume. Rad uključuje metode i tehnike dramske pedagogije (odgojna drama i odgojno kazalište) te osnove glumačkog izričaja, scenski govor, scenski pokret, improvizacije i igranje uloga, a poseban se značaj pridaje poticanju i razvoju kreativnosti kod mladih. Voditelji su glumci Vinko Mihanović i Siniša Novković.

Više informacija i termine održavanja pojedinih studija može se doznati na službenoj stranici GKM-a.