Zabava, smijeh i čarobni mlinac

18_09_2015 / 16:17h  |  Autor: Kristina Tešija  |  Foto: Katarina Vušković
Zabava, smijeh i čarobni mlinac

Predstava Zašto je more slano? donosi jednaku dozu zabave i smijeha i za najmlađe i za one nešto starije, ali jednako mlade u srcu.

U Gradskom kazalištu lutaka Split otvorena je, u četvrtak 17. rujna, nova sezona –premijerom predstave Zašto je more slano? u režiji Mareka Bečke, nagrađivanog češkog redatelja i profesora na praškoj Akademiji dramskih umjetnosti. Brojna prisutna djeca saznala su kakav je to čarobni mlinac koji je dobro začinio more, ali ni roditeljima nije bilo nimalo dosadno – riječ je, naime, o predstavi koja donosi jednaku dozu zabave i smijeha i za najmlađe i za one nešto starije, ali jednako mlade u srcu.

Na funkcionalnoj, minimalistički uređenoj pozornici (kreator lutaka i scenografije je Robert Smolik) rasplela se priča o dva brata – dvije suprotnosti. Dok jedan jedva spaja kraj s krajem i brine kako će prehraniti obitelj i dočekati nadolazeći Božić, drugi slaže pršute, liže slanoled i sa suprugom uživa u blagostanju. Drniški pršut, slanoled, slanolada i slanpita tek su neki od slaniša, odnosno slanih slatkiša u predstavi koja nas vraća u doba kada je sol bila dragocjena i prava poslastica za nepce, ma koliko to nevjerojatno zvučalo. Poigrava se predstava solju i njenim izvedenicama u više navrata, pa sve igre riječima koje su dječjem uhu možda i promaknule, roditelji su vješto prepoznali i nagradili smijehom.

U predstavi glume i lutke animiraju članovi ansambla splitskog GKL-a: Branimir Rakić, Alin Antunović, Petar Konkoj, Milana Buzolić-Vučica i Milena Blažanović. Lutke su u njihovim rukama oživjele u laganim pokretima i zanimljivim vratolomijama a, s obzirom na činjenicu da glumci tijekom cijele predstave nisu skriveni od očiju gledatelja, ponekad se zaista bilo teško odlučiti što je zanimljivije pratiti – izraze na njihovim licima ili lutke.

Predstava se oslanja na narodnu priču poznatu u različitim varijantama i pod različitim imenima, ali mislim da nije pošteno prepričati fabulu i tako uništiti doživljaj svima koji će svoje najmlađe i sebe počastiti ovom predstavom. Ipak, moram natuknuti da će vas, osim vratolomija, humora i igre riječima tu dočekati i tri nespretna vraga, vreća puna novca i jedan sasvim neobični mlinac. Uostalom, vidjet ćete sami...