Vrijedi li izlječenje više od gola?

01_04_2013 / 10:42h  |  Autor: Antonija Kuzmanić
Vrijedi li izlječenje više od gola?

Izlječenje bolesti trebalo bi vrijediti više od postignutog gola… Tako bi otprilike glasio slobodni prijevod. Postavlja se pitanje je li ovo pravi pristup kompleksnom problemu hiperprodukcije mladih stručnjaka za koje jednostavno nema poslova.

Izlječenje bolesti trebalo bi vrijediti više od postignutog gola… Tako bi otprilike glasio slobodni prijevod izjave Sergeya Brina, suosnivača Googlea, prilikom objave imena 11 dobitnika nagrade od ukupno 33 milijuna dolara na području biologije i medicine. Naime, Sergey Brin je udružio snage s Yurijem Milnerom (miljarderom i idejnim začetnikom ovog projekta koji sličnu nagradu dodjeljuje na polju fizike), Markom Zuckerbergom (suosnivačem Facebooka), njegovom suprugom - Priscillom Chan, te vlastitom suprugom Anne Wojcicki (suosnivačicom tvrtke 23andMe koja nudi jeftino i brzo genetsko testiranje) dodjeljujući nagrade prvi put ove godine s namjerom popularizacije znanosti te poticaja znanstvenika u otkrivanju metoda izlječenja nezaraznih bolesti te produženju ljudskog života.

Iako je zbilja hvale vrijedno svako ulaganje u ove svrhe, postavlja se pitanje je li ovo pravi pristup kompleksnom problemu s kojim se suočava moderna znanost: eksploataciji doktoranata i postdocova bez mehanizama zaštite koja dovodi do hiperprodukcije mladih stručnjaka za koje jednostavno nema poslova, a ni novaca koji bi im eventualno omogućili ostvarivanje napretka u odabranom tehnološkom i biomedicinskom području. Navedene nagrade otišle su ljudima koji su već izgradili svoje ime u znanstvenim krugovima i čija istraživanje nemaju financijskih problema za razliku od mladih ljudi koje bi ovakve akcije trebale inspirirati. Također, od svih navedenih imena objavljenih po brojnim svjetskim portalima, ona koja će ostati u sjećanju većine nisu imena znanstvenika, već imena milijardera kojima daljnja promocija zbilja više nije potrebna. Stoga bi bilo daleko korisnije kada bi se golema sredstva kojima raspolažu ovi pojedinci uložila u opsežnije promoviranje znanstvenika i njihovih rezultata, u osnivanje novih istraživačkih instituta koji će primijeniti drugačiji pristup istraživanju, te u financiranje laboratorija čiji voditelji prezentiraju najinovativniji projekt određene tematike. Dotad je nažalost ipak važnije tko kome koga i gdje.